Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) organizasyonunda, hava saldırıları, KBRN (kimyasal, biyolojik, radyoaktif, nükleer tehlike) ve afetlere ilişkin ikaz alarm, seferberlik ve planlama faaliyetleri çerçevesinde mart ayında Suriye sınırına komşu olan illere siren sistemi kurulması kararlaştırıldı. Alarm sistemi, için etüt çalışmaları sürdürülürken ‘'bölgenin kritikliği'' kriteri ile öncelikli iller seçildi. Ankara'nın yanı sıra Adana, Ağrı, Bursa, Diyarbakır, Edirne, Eskişehir, Iğdır, Kars, Kocaeli, Mersin ve Sakarya illerinde en geç 2017'ye kadar İKAS olarak isimlendirlen ‘'Bütünleşik İkaz ve Alarm Sistemi''nin uygulamaya geçirilmesi kararı alındı.
TÜM KANALLARDAN UYARI MESAJLARI GELECEK
Birgün gazetesinden Nurcan Gökdemir'in haberine göre, siren ve anons sistemlerini de kapsayan AFAD Bütünleşik İkaz ve Alarm Sistemi, yurttaşları, hava taarruzları ve kimyasal, biyolojik, radyolojik ve kimyasal (KBRN) tehditleri ile meteorolojik afetler, baraj taşkınları, orman yangınlarına karşı sivil savunma önlemlerini almaları için sosyal medya, akıllı cihaz uygulaması, hücresel mesaj ve medya üzerinden uyaracak. İKAS, özel bir yazılım ile tek bir merkezden kontrol edilebilecek. Ayrıca kuleler aracılığıyla bölge olarak da kontrolü mümkün olacak. Üç alt sistemden oluşan İKAS' lardan alınan verilerin AFAD il müdürlüklerine AFAD Kesintisiz ve Güvenli Haberleşme Sistemi (KGHS) üzerinden aktarılması ile çalışmaya başlayacak. AFAD il müdürlüğüne gelen bilgiye göre sirenler ve anons sistemleri, devreye girecek.
VATANDAŞ BİLDİRİM İSTEYEBİLECEK
İkaz ve alarm bilgisi, yurttaşların cep telefonlarına ve SMS mesajı olarak görevlilere ulaştırılacak. Bilgi medyadaki sorumlular aracılığıyla sosyal medyada paylaşılacak ve akıllı cihaz uygulaması üzerinden halka ulaşacak. Uygulamanın kullanıcıları, ‘'bildir'' butonu ile akıllı cihazlar üzerinden konum bilgilerini, fotoğraf ve video da ekleyerek AFAD il müdürlüklerine iletebilecek.