Enerji politikaları ve Rusya uzmanı Hasan Selim Özertem, Türkiye'nin AB ile halihazırda yürürlükte olan Gümrük Birliği'nden memnun olmadığını ve bunda değişikliğe gidilmesini istediğini belirterek "Bu müzakerelerden önce konuşulan bir pazarlık unsuru olarak dile getirilmiş bir husus olarak dile getirilmiş olabilir. Ama öte yandan Türkiye'nin duymuş olduğu rahatsızlığı bu şekilde dile getirdiği ve başka alternatifleri de şu anda düşünmeye başladığı, bunu sesli olarak ifade ettiği bir durum da olabilir" diye konuştu.
‘MÜMKÜN OLAN EN KISA ZAMANDA TAMAMLANMASINI UMUYORUZ ‘
Ekonomi Bakanı Zeybekci, geçen hafta "(AB ile) Gümrük Birliği'ne sadık kalarak Avrasya Gümrük Birliği'ne de dahil olmak istiyoruz" açıklaması yapmıştı. Zeybekçi, Daily Sabah gazetesinden Ali Ünal'a verdiği mülakatta da "Kasım ayında Rusya savaş uçağının düşürülmesinden önce Rusya ile serbest ticaret anlaşmasının detaylarını görüşme halindeydik. Rusya Devlet Başkanı Putin'in son Türkiye ziyaretinde taslak anlaşmayı imzalamıştık. Şimdi Rusya ile serbest ticaret anlaşması görüşmeleri yeniden başladı. Mümkün olan en kısa zamanda tamamlanmasını umuyoruz. İlk olarak hizmet sektörü ve yatırımları kapsamak üzere, endüstriyel üretim ve tarımsal üretimi de içine alacak şekilde genişleyecek" dedi.
Avrasya Ekonomik Birliği üyeleri olan Rusya, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan ve Ermenistan, Avrasya Gümrük Birliği'ni oluşturuyor.
Türkiye'nin Avrasya Gümrük Birliği'ne katılması daha önce de gündeme gelmiş, Türkiye'nin AB ile ortaklık anlaşması olan Ankara Anlaşması ve Katma Protokol'ün değişmediği sürece Türkiye'nin aynı anda iki farklı gümrük birliği içinde olamayacağı yorumları yapılmıştı.
‘TÜRKİYE'NİN, GÜMRÜK BİRLİĞİ İLE DENGELERİ GÖZETMESİ GEREKİYOR'
Zeybekci'nin açıklamasını yorumlayan enerji politikaları ve Rusya uzmanı Hasan Selim Özertem, Türkiye'nin AB ile Gümrük Birliği anlaşmasının olduğunu, bu Gümrük Birliği regülasyonları çerçevesinde AB ülkeleri ve üçüncü ülkelerle yürütülen ticaretin şekillendiğini ifade ederek "Önümüzdeki dönemde Türkiye'nin başka bir gümrük birliğine üye olması için tabii ki mevcut Gümrük Birliği'ndeki dengeleri gözetmesi gerekiyor. Buradaki ilişkilerin nasıl şekilleneceği önümüzdeki dönemde netleşecektir" dedi.
‘TÜRKİYE, MEVCUT GÜMRÜK BİRLİĞİNDEN MEMNUN DEĞİL'
"Türkiye'nin özellikle AB'nin üçüncü ülkelerle imzalamış olduğu serbest ticaret anlaşmalarına doğrudan taraf olamaması, özellikle hizmetler, tarım ürünleri gibi konularda belli sıkıntılar olması, bu gibi hususlarda Türkiye'nin Gümrük Birliği'nden uzun zamandır mutsuzluğunu dile getirdiğini biliyoruz. Özellikle 2017'ye doğru girilen süreçte Gümrük Birliği ile tekrar bazı konuların gözden geçirilmesi ve Türkiye'nin bu konuda elinin rahatlatılması gündemde idi. Tabii bununla ilgili müzakereler henüz netleşmedi, bu müzakerelerden önce konuşulan bir pazarlık unsuru olarak dile getirilmiş bir husus olarak dile getirilmiş olabilir. Ama öte yandan Türkiye'nin duymuş olduğu rahatsızlığı bu şekilde dile getirdiği ve başka alternatifleri de şu anda düşünmeye başladığı, bunu sesli olarak ifade ettiği bir durum da olabilir. Ama ben bunun iktisadi bir açıklamadan çok siyasi bir açıklama olduğunu düşünüyorum."
‘TÜRKİYE, AB'YE ÇANTADA KEKLİK OLMADIĞINI İFADE EDEN AÇIKLAMALAR YAPACAKTIR'
‘TÜRKİYE, RUSYA'YA DAHA ESNEK OLABİLECEĞİ MESAJINI VERİYOR OLABİLİR'
Türkiye ile Rusya arasında normalleşmenin ardından yeni bir dönem yaşandığına dikkat çeken Özertem, "Bu Rusya'yla başlatılan dönemde de limitlerin ne olduğunu belirlememiş durumdayız. Bu yönüyle Türkiye açıklamalarıyla birçok noktada geçmişe nazaran daha esnek olabileceği mesajını Rusya'ya veriyor olabilir" diye konuştu.