Suriye’nin Halep kentinde Katerji mahallesine yönelik bir saldırıda yıkılan evinin enkazından çıkarılan Ümran Dakniş'in her yanı toz, yüzü kan içinde bir ambulansın arka koltuğunda otururken kaydedilen görüntüleri sosyal medyada en çok paylaşılan görüntülerden biri oldu.
Omran. Aylan. Those who don't make it to the front pages. What was done about it then, what will be done now? #Syria pic.twitter.com/nCPhqgpcXP
— Joseph Willits (@josephwillits) August 19, 2016
Bazıları görüntüleri 'Suriye'deki yıkımın sembolü' olarak nitelerken ve kimileri de Ümran'dan 'Suriye'deki savaşın yüzü' olarak bahsetti.
Russian bombings have now killed more civilians than Isis. Brother of Omran has died https://t.co/Mf9MuaoaqF pic.twitter.com/UTG11ismu6
— mia farrow (@MiaFarrow) August 20, 2016
Bazıları ise Ümran'ın görüntülerini 'kısmen kurmaca' olarak nitelenip muhaliflere karşı sempati uyandırmak için kullanılması nedeniyle eleştirildi. Ancak bu kuşkunun nedeni Ümran değil, görüntüleri çeken ve servis eden kişinin cihatçı gruplarla yakın olduğunu gösteren kareler.
Zira kendini 'savaş muhabiri' ve 'aktivist' olarak tanımlayan Mahmud Raslan'ın internette bıraktığı izler, Nureddin Zengi Tugayları'yla yakın ilişkileri olduğunu gösteriyor.
.@SZ #Omran #Aleppo #Syria "Is the man who took viral Syrian boy photo linked with killers?" pic.twitter.com/34PeoIYqe2 https://t.co/bcCOsSxkhi
— Muschelschloss ️ ☕ (@Muschelschloss) August 20, 2016
Uluslararası Hareket Merkezi'nden (International Action Center) Sara Flounders'ın RT'ye yaptığı açıklamaya göre, Raslan, Facebook ve YouTube'da Nureddin Zengi militanlarını 'alkışladığını' gösteren paylaşımlar yapmasıyla tanınıyor.
Hey folks, meet Mahmoud Rslan, Aleppo's busiest paparazzo..#Omran pic.twitter.com/lAEloPjIuo
— Q_Far (@Lahqbar) August 19, 2016
Raslan'ın internette paylaştığı fotoğraflardan biri de Filistinli çocuğun başını Nureddin Zengi Tugayları'ndan birkaç kişiyle birlikte çektiği selfie'ydi. Raslan, selfie'yi çektiği sırada yanında olanların 'militan olduğundan bile haberi olmadığını' iddia etti, ancak bu savunma hakkındaki kuşkuları ortadan kaldırmaya yetmedi.
Same photographer(Mahmoud Rslan) shot photos of gang that beheaded 11yr boy(Abdallah Issa) & the photos of Omran pic.twitter.com/WMJO42G3EW
— Tony Man™ (@MrTonyMan) August 19, 2016
Öte yandan Raslan, Selefi gruplarla bağlantı olduğunu gösteren bu fotoğraflara karşın İngiliz The Telegraph gazetesi için 'Halep'te küçük Ümran'ın fotoğrafını ben çektim' başlıklı bir makale bile kaleme aldı. Raslan makalesinde Ümran'ı görünce göz aşlarını tutamadığını iddia edip "İnsanlar burada hayatın nasıl olduğunu bilirse belki savaş durur, belki bombardımanlar durur" ifadelerini kullansa da çocukları öldüren Selefi militanlarla olan 'dostluğu' bu sözlerinin samimiyetinin sorgulanmasına neden oldu.