Türkiye'de Anayasa Mahkemesi'nin, "15 yaşını tamamlamamış her çocuğa karşı gerçekleştirilen her türlü cinsel davranışın cinsel istismar sayılacağına" ilişkin hükmü iptal etmesi ve "'12-15 yaş grubunun tamamı için aynı müeyyidenin uygulanması'nı hukuki karar ile müeyyide arasındaki orantıyı bozduğu" kararının ardından, attığı bir tweet ile Türkiye ile ilişkilerin gerilmesine neden olan Wallström, İsveç televizyon kanalı STV'ye yaptığı açıklamada, mesajının Türkiye ile tartışma yaratmasının iyi bir şey olduğunu savundu.
İsveç Dışişleri Bakanı, STV'ye şöyle konuştu:
"Dünyanın her yerinde çocukların daha fazla yasal koruma, daha fazla yardım ve desteğe gereksinmeleri var. Hükümetimiz işte bunun arkasında duruyor. Tweet'imin arkasında yatan gerekçe de budur.
Gerçekten çocuk hakları korumasını zayıflatacağını düşündüğümüz Anayasası Mahkemesi kararını görmek endişe verici idi.
Çocukların korunmasını zayıflatmayacağını umduğumuz, Türkiye'nin de gözden geçirdiği, yasal prosedürün nasıl olması gerektiğinin tartışılmaya başlamasını sevinçle karşıladım. Şimdi bu Türkiye'de de birçok kuruluş tarafından etraflıca tartışılıyor. Bu nedenle bence bu iyi oldu."
Turkish decision to allow sex with children under 15 must be reversed. Children need more protection, not less, against violence, sex abuse.
— Margot Wallström (@margotwallstrom) 14 Ağustos 2016
Yanlış bilgilendirildiği yönündeki iddialara da karşı çıkan İsveç Dışişleri Bakanı Wallström, "Yanlış bilgilendirilmedim. Tümüyle doğrudan yorumladım ki, Anayasa Mahkemesi kararından sonra yasal düzenleme yapılmaması tehlikesi olduğu yorumumda yalnız da değilim. Bu durumda değişiklik Ocak ayında yürürlüğe girmiş olur" dedi.
Margot Wallström Türkiye'de çocukların korunmasını güçlendirmek isteyen birçok kişi olduğundan emin olduğunu, Türkiye ile iyi ilişkilerinin devam edeceğini, açıklamasının neyi içerdiğini bakanlığı ziyaret eden Türkiye Büyükelçisi Kaya Türkmen'e de aktardığını belirterek, "Türkiye ile yıllardır iyi ilişkiler içindeyiz. Bu (son olay) bizim politik duruşumuzu değiştirmez. Türkiye'den vazgeçmiş değiliz. Aksine hem ikili ilişkilerimizde hem de AB aracılığıyla, Türkiye konusundaki aktif dış politikamızı sürdürmeyi düşünüyoruz" diye konuştu.