IŞİD'in Rakka yolunda ve Halep yakınındaki stratejik olarak gördüğü Menbiç kentini boşaltmadan önce bazı yerlere de mayın gizlediği ifade ediliyor. SDF gönüllülerinden Heval Zagros, şehrin kurtarılması sırasında iki komutanının mayınlara bastığını, bir tanesinin bir gözünü, ötekisinin ise iki ayağını kaybettiğini söyledi. Fransa'dan SDF adına savaşmak için gelen Soran Berxwedan, 'Maalesef SDF'nin mayın ve patlayıcıları tespit edecek uzmanları yok. Batı ülklerinden acilen mayın uzmanları buraya gelmeli" dedi.
Bölgede gönüllü doktor olarak çalışan Floridalı Patrick Kasprik ise, şehrin acilen teşekküllü hastane ve bakımevlerine ihtiyacı lduğunu söyledi. "Burada hala insanlar ölüyor. Tüm şehir mayınlar altında. Batı'dan STK'lar ve deneyimli doktorlara ihtiyacımız var. SDF'nin imkanları yeterli değil. Menbiç'teki bazı hastaneler de mayınlanmış, bu nedenle giremiyoruz. Özellikle tıbbi yardıma muhtacız" dedi.
TEHLİKELİ OLSA DA EVLERİNE GİRİYORLAR
SDF komutanlarından Ebu Amjad, "100 bin kişi yavaş yavaş Menbiç'e dönüyor. Ancak onlara evlerinin mayınlı olabileceği konusunda ikna edemiyoruz. Bizle bu konuda savaşıyor, yine de evlerine giriyorlar" dedi.
Wilgenburg, yazısının devamında 'Menbiç kurtarılmadan birkaç gün önce IŞİD mezaliminden şehrin dışına kaçmaya çalışırken mayına basan insanlar gördüm. Bir tanesinde bebeğini kaybeden bir baba, "Keşke evimi hiç terk etmeseydim" demişti. Menbiç'te konuştuğum yerel halktan pek çok insan da son haftalarda IŞİD'den daha çok zarar verdiği iddia edilen ABD koalisyonunun uçaklarının attığı bombaların bile bu mayınlar kadr riskli olmadığını söyledi' diye yazdı.
Örgüt, çekilmeden önce zayiat vermemek için binlerce Menbiçliyi de canlı kalkan olarak kullanmış ve o sayede Demokratik Suriye Güçleri ile pazarlık yapabilmişti. Canlı kalkan olarak kullanılan 2 bin Menbiçli ise daha sonra serbest bırakılmıştı.