Hürriyet'ten Deniz Zeyrek'in aktardığına göre, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Yenikapı’dan memnun ayrıldı. Çoğunluğu AK Partili kalabalığa seslenmeyi 'fırsat' olarak gören Kılıçdaroğlu, atmosferin devam etmesi isteğini dile getirerek şu görüşleri paylaştı:
'OLUP BİTENLERDEN DERS ALMAMIŞ'
'12 MADDEYİ DİKKATLE OKUSUNLAR'
'TARİKAT HİYERARŞİSİ DEVLETTEKİ HİYERARŞİNİN ÜZERİNDE TUTULAMAZ'
'AKP’Lİ VATANDAŞ DÜŞÜNSÜN'
Yoğunluğu, çoğunluğu AKP’li bir kalabalığa seslenme şansı buldum. Bütün bunları sıraladım ki o vatandaşlar da düşünsün, sorgulasın. Mesela medya özgürlüğü meselesi… Düşünsünler… Medya olmasaydı, tankların nerede olduğunu, nereye gitmeleri gerektiğini nereden öğreneceklerdi? Düşünsünler… Cumhurbaşkanı bile ancak özgür medya sayesinde halkla buluşabildi, çağrısını yapabildi.
'OHAL, OHAL’DE KALMALI'
'SÖYLESELER KALIRDIK'
Kılıçdaroğlu, “Miting sonundaki toplu fotoğrafa neden katılmadınız” sorusuna da “Önceden öyle bir şey yapacaklarını söyleseler kalırdık. Ancak sayın Bahçeli ayrıldı, biz de 21.40 uçağına binmek için ayaklandık. Biz alandan ayrılırken anons ettiler” yanıtını verdi.
HULUSİ AKAR KONUŞMAYI KENDİSİ İSTEMİŞ
Kılıçdaroğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın konuşacağını önceden bilmediklerini belirterek, "Alanda otururken, Başbakan bana doğru eğildi ve ‘Hulusi Akar da konuşmak istiyor, ne dersiniz’ diye sordu. Ben de bizim için sakıncası olmadığını söyledim” dedi.
'KHK ORDUYU SİYASETE AÇTI'
"Türkiye’nin bölgesinde güçlü olmak için güçlü bir orduya ihtiyacı var. Son kararı elbette siyasiler verecek ama orduyu zayıflatacak düzenlemelerden kaçınmak gerekir. Son KHK, orduyu siyasete daha açık hale getirdi. Siyasi müdahalenin etkinlik alanını genişletti. Orduya siyasetin girmesini Atatürk engellemişti. Subaylara ‘Ya siyaset yapın ya asker olun’ demişti. Şimdi üç ayrı yerden emir alan asker hangisini yapacak. Hepsini yapmak zorunda, biri ‘otur’ diyecek, biri ‘kalk’…"
'DARBEYİ SİVİL DENETİM ÖNLER'
"Bir şey daha var önemli: Ordunun sivil denetime tabi olması. Elinde silah varsa, darbeyi kafasına koymuşsa, kime bağlı olduğuna bakmaz, darbeye kalkışır. Bunun önüne sivil denetimle geçilir. Parlamento, TSK’nın denetiminde daha etkili hale gelmeli."