Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Ümit Yardım, Moskova ile Ankara arasındaki uçak krizinin ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında gerçekleştirilecek ilk yüzyüze görüşme öncesinde Sputnik'e konuştu.
Yardım görüşmenin detaylarına ilişkin şunları söyledi: "Liderler mevcut tüm konuları ele alacak. Önce Erdoğan ve Putin ikili olarak görüşecek sonra da heyetler arasında görüşmelere geçilecek. Liderler 9 Ağustos'taki görüşmelerinde ilişkilerimizi nitelik açısından yeni bir düzeye çıkarılması için gerekli olan yol haritasının ana hatlarını çizecek."
Büyükelçi Yardım, "Bunun tarihi bir görüşme olacağını kesinlikle söyleyebilirim. Neredeyse bir aydır bu görüşme için hazırlık yapıyoruz" diye de ekledi.
Rusya ve Türkiye'nin birbirleri için 'özel birer ortak' olduğunu belirtip bu gerçeği görmezden gelmenin kabul edilemez olduğunu da belirten Yardım, şöyle konuştu: "Hem Rusya hem de Türkiye'nin özel bir durumu var. Küresel gündemde ne gibi gelişmeler olduğundan bağımsız olan özel bir durum. Siyasal gerilim koşullarında bile Türkiye, Rusya için özel bir ülke olmaya devam ediyor. Aynı Rusya'nın Türkiye için olduğu gibi. Bu gerçeği görmezden gelmek kabul edilemez. Ayrıca hem Erdoğan hem de Putin dünya politikasında özel liderler. Tüm bunlar dikkate alınınca 9 Ağustos'ta yapılacak görüşmenin önemi daha anlaşılır hâle geliyor."
Yardım, Erdoğan ve Putin'in St. Petersburg'daki görüşmelerinde Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesini de ele alacağını ve görüşmenin bu projenin gerçekleşmesine yönelik bir 'itici güç' olabileceğini belirtti. Projenin ilk olarak Putin'in 2015 başında Türkiye'ye gerçekleştirdiği ziyaret sırasında ortaya çıktığını da hatırlatan Yardım, "İki liderin görüşmesi sadece Türk Akımı için değil, işbirliğimizin her alanı için gereken itici gücü sağlayacak" yorumunda bulundu.
‘AKKUYU’NUN GERÇEKLEŞMESİNDEN DOLAYI ÇOK MEMNUNUZ’
Yardım ayrıca Türkiye'nin Akkuyu nükleer santral projesiyle ilgilendiğini de bir kez daha doğruladı: "Akkuyu'nun Türkiye için büyük bir önemi var. Onun gerçekleşiyor olmasından çok memnunuz. Bu projeyle ilgili çalışmalar devam ediyor."
Öte yandan Yardım, Rusya'yla vize uygulamasında kolaylıklar sağlanması için görüşmeler yaptıklarını da anlattı.
"Vize rejiminin kolaylaştırılması için görüşmeler yürütülüyor. Aslında bunlara görüşmeden ziyade temas demek daha doğru. Zira henüz herhangi bir tarih belirlemedik ama pozisyonumuzu ve beklentilerimizi dile getirdik" diyen Yardım, Türk vatandaşlarının Rusya'yı, Rusların da Türkiye'yi daha yakından tanımasını istediklerinin altını çizdi.
Yardım, Türki vatandaşları için Rusya'ya vize serbestisinin geri dönmesi meselesinin St. Petersburg görüşmelerinin gündem maddelerinden biri olabileceğini de kaydetti.
Rusya, Türk F16'larının Rus Su-24 uçağını düşürmesi ardından 1 Ocak'tan itibaren Türk vatandaşları için Rusya'ya vizesiz seyahat uygulamasını askıya almıştı. Türkiye ise Rusya vatandaşlarına yönelik böyle bir adım atmamıştı.
Yardım, Erdoğan ve Putin'in ele alacağı meselelerden birinin de terörle mücadele olacağını belirtti ve bu konunun 'Suriye bağlamında da konuşulacağını' paylaştı.
Bu arada St. Petersburg ziyareti, Erdoğan'ın 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından gerçekleştirdiği ilk yurtdışı ziyareti olacak. Aynı zamanda St. Petersburg'daki görüşmeler, Putin ve Erdoğan'ın Kasım 2015'ten beri gerçekleştirdiği ilk yüz yüze görüşme olarak. İki lider son yüz yüze görüşmelerini Antalya'da düzenlenen G20 zirvesi kapsamında 15 Kasım'da yani Rus uçağı düşürülmeden dokuz gün önce gerçekleştirmişti.