BİRÇOK CEMAAT ÜYESİ BU PROGRAMI KULLANIYORMUŞ
Üst düzey bir Türk yetkili de MİT'in geçen yıl bu programı kırdığını ve böylece aralarında 600 rütbeli askerin de yer aldığı Gülen Cemaati'ne mensup yaklaşık 40 bin kişinin yazışmalarını takip ettiğini söyledi. MİT'in takibinin anlaşılmasının ardından cemaat mensupları programı kullanmayı bıraksa da, darbe girişiminin ardından askeriye, polis ve kamu kuruluşlarındaki birçok Cemaat üyesi bu şekilde tespit edildi.
‘BYLOCK SAYESİNDE DARBE GİRİŞİMİNE DOĞRUDAN KATILAN BİRÇOK KİŞİ TESPİT EDİLDİ'
ByLock programının Gülen Cemaati ağının ortaya çıkarılmasında faydalı olduğunu, fakat darbe girişiminin planlanmasında kullanılmadığını da söyleyen aynı Türk yetkili, "ByLock sayesinde darbe girişimine doğrudan katılan birçok kişi tespit edildi" dedi.
Türk yetkili, bu uygulamanın Gülen Cemaati tarafından oluşturulmuş olabileceğini belirtirken, Reuters bunun doğrulanamadığını belirtti.
SentinelOne güvenlik şirketi yöneticisi Tim Strazzere, "ByLock bugün pek kullanılmayan güvenilmez bir mesajlaşma uygulaması" dedi.
Johns Hopkins Üniversitesi'ndeki bilgisayar bilimleri öğretim üyesi Matthew Green ise uygulamanın her kullanıcı için özel bir anahtar oluşturduğunu, ancak şifreleri sunuculara şifrelemeden ve doğrudan gönderdiğini söyledi: "Sunucuya girebilen kişi mesaj trafiğinin şifresini de kırabilir."
Green, "Bu programın amatör bir uygulama ya da birinin isteği üzerine oluşturulmuş bir uygulama olduğunu söyleyebilirim" diye konuştu.
Uzmanlara göre WhatsApp ByLock'tan daha güvenli bir mesajlaşma uygulaması. Bilgi güvenliği şirketi Trail of Bits'in yöneticisi Dan Guido'ya göre "Tek bir WhatsApp sohbetinde bulunan yüzlerce insandan sadece birinin telefonunun ele geçirilmesi sonucu sohbetle ilgili her detayın ele geçirilmesi mümkün."
Darbeci generallerin darbeyi WhatsApp üzerinden planladığı da generallerin telefonlarının ele geçirilmesiyle ortaya çıkarılmıştı.