Ona göre Türkiye, Amerika’ya, IŞİD’e karşı kurulan uluslararası koalisyona vermekte olduğu desteği frenlemekle tehdit ederek şantaj yapıyor.
Peki bu iddialar hakında Türkiye’de neler düşünülüyor? ABD, Fethullah Gülen’in iadesini reddederse Türkiye’nin IŞİD karşıtı olan koalisyon güçlerine verdiği desteği kesilecek mi?
Konuyla ilgili Sputnik Radyosu’na konuşan Dış Politika Enstitüsü Yönetim Kurulu Üyesi ve Uluslararası Programlar Başkanı Emekli Büyükelçi Oktay Aksoy şunları söyledi.
Zannetmiyorum. Amerika Birleşik Devletleri ile Türkiye’nin özellikle bu bölge politikaları çerçevesinde bazı görüş ayrılıkları olduğu biliniyor. Suriye’de kriz çıktığından bu yana bazen örtüşen, bazen ayrışan bir konumda oldukları sık sık görüldü. Ama IŞİD ile mücadele Türkiye’nin de bir hedefidir. Onun için koalisyona katılmış, onun için koalisyona destek vermektedir. Dolayısıyla Amerika ile olan ilişkilerdeki gerginlikler, şimdi tabi bu Fethullah Gülen’in iade edilmesi sorunu ile daha yüksek bir noktaya gelmiş bulunuyor. Ama IŞİD’le mücadeleyi bir koz olarak kullanılması pek düşünülebileceğini zannetmiyorum.
Peki Sizce Fethullah Gülen ABD tarafından Türkiye’ye iade edilebilir mi?
Amerika’nın içinde bu konuda çelişkili bir durum var. Fethullah Gülen’i ülkesine kabul etmiş. Orada daimi bir ikamet imkanı sağlamış. Yasalarına göre bazı deliller istiyor ki, Adalet Bakanlığı bu şahsı daha fazla tutmasın. Ama Türkiye’nin de ileri sürdüğü deliller mutlaka verilecektir. Ama sadece delillere değil, gelişmelere bakarak ve bu son darbe teşebbüsünden sonra Fethullah Gülen’in çeşitli beyanlara bakarak söyleyebiliriz ki, bir şekilde arkasında olduğu bir girişim. Onun için ümit ediyoruz ki, Amerika ile ilişkileri daha fazla gerginleştiren bir noktaya gelmez. Ve bir şekilde çözümlenebilir. Onun için biliyorsunuz, Adalet Bakanı Amerika’ya gidecek, orada Adalet Bakanlığı yetkilileriyle bir görüşme yapacak. Onları elde mevcut delillerle ikna etmeye çalışacak. O yeterli olacak mı, bakalım, göreceğiz ama, Türkiye’de birçok kimsenin beklentisi, Amerika’nın artık daha fazla sorun çıkarmaması.
Türkiye’nin içinde dış politikada eksen değişikliği ile ilgili tartışmaların olduğu söyleniyor. Bu söylentiler Sizce ne kadar ciddi?
Şimdi biliyorsunuz Türkiye, komşularıyla ilişkilerini düzeltmeye çalışıyor. Bu yönde kendisine bir hedef koymuş bulunuyor. Rusya ile ilişkilerin düzeltilmesi Amerika tarafından bir sorun olarak görülüyor olabilir. Bunu biraz da zannediyorum ki, Türkiye üzerinde baskıyı arttırabilmek için kullanıyorlar gibi geliyor. Onun da bu önümüzdeki süreç içinde daha başka bir noktaya geleceğini tahmin ediyorum.