Irak ordusu ve peşmerge güçleri, Irak’ın kuzeyindeki Musul kentinin geri alınması için büyük bir operasyona hazırlanıyor. Operasyona Irak ordusundan 50 bin, peşmerge güçlerinden 20 bin, Türkmen gruplar ve Sünni aşiretlerden ise 10 bin kişinin katılması bekleniliyor.
PEŞMERGE GÜÇLERİ MUSUL KENT MERKEZİNE GİRMEK İSTEMİYOR
Operasyonda ilk sırada Irak askerleri ve Musullu Sünni aşiretler, ikinci sırada peşmerge güçleri ile Türkmen gruplar katılacak. Koalisyon güçlerinin askerleri ise cephenin üçüncü kısmında yer alacak.
Peşmerge güçlerinin kent merkezine girmek istemediği, bunun nedeninin ise ‘bir Arap kentin Kürt güçleri tarafından alınmasının doğru görülmemesi’ olarak gösterildiği belirtiliyor.
Haziran 2014’te IŞİD tarafından işgal edilen Musul’un geri alınması için yapılacak operasyona katılan yerel güçlerin tüm ihtiyaçları koalisyon güçleri tarafından karşılanacak. Koalisyon güçleri ayrıca, operasyona hava ve lojistik destek verecek.
Irak’ın başkenti Bağdat ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) başkenti Erbil’de bulunan toplan 1200 ABD askeri de askeri danışmalık hizmeti sağlayacak.
ULUSLARARASI KOALİSYON ‘MUSUL OPERASYONU İÇİN HAZIRLIKLARI TAMAMLAYIN’ DEDİ
Bu arada ABD’nin ev sahipliğinde Washington’da düzenlenen ve IŞİD karşıtı uluslararası koalisyon ülkelerinin dışişleri bakanlarının katıldığı toplantının da birinci gündem maddesi Musul operasyonuydu. Görüşmeden, ‘Musul operasyonun başlaması için hazırlıkların son aşamaya getirilmesi’ kararı çıktı.
MUSUL OPERASYONUNUN İLK AŞAMASINDA KENTİN ÇEVRESİ TAMAMEN ALINACAK
Aşamalı şekilde geri alınması hedeflenen Musul için hazırlanan plan çerçevesinde ilk olarak kentin çevresinin tamamen IŞİD’den temizlenmesi amaçlanıyor. Kentin tamamen geri alınmasının altı ay ila bir yıl arasında sürmesi beklenirken kentten göç edecek siviller için de Irak hükümeti Mahmur kasabası çevresinde bir kamp kurmayı planlıyor.
Musul operasyonu hazırlanan plan kapsamında, halihazırda kentin batısı, kuzeyi ve doğusunu kontörlünde bulunduran peşmerge güçleri, kent merkezine doğrudan saldırı başlatacak. Irak Ordusu ise Musul’un güney ve güneydoğusu ile Mahmur kasabasının çevresini elinde tutuyor.
Irak ordusu, geçen hafta Musul’un güneyinde yer alan Şirkat bölgesinde IŞİD ile girdiği çatışmada örgütün üst düzey komutanlarından Ömer El Şişani’yi öldürmüştü.
ABD ile Irak arasında Musul operasyonuna hangi güçlerin katılacağı konusunda ise bazı anlaşmazlık var.
Bağdat, IŞİD’e karşı pek çok başarı elde eden Şii milis güçlerin de operasyona katılmasını isterken ABD, Sünni nüfusun yoğun olduğu Musul’un alınması için başlatılan operasyonda Şii grupların yer almasına yaşanabilecek mezhepsel bir çatışmaya neden olabileceği kaygısıyla karşı çıkıyor. Şii gruplar daha önce de Felluce başta olmak üzere pek çok kentin geri alınması için düzenlenen operasyonlara katılmış, ancak Sünni halka karşı kötü davranmakla suçlanmışlardı.
ABD’nin Şii örgütleri istememesinin bir diğer nedeni de bu grupların İran’a yakın olduğu iddia.
TÜRKİYE’DEN ŞENGAL SAVUNMA BİRLİKLERİ’NE VETO
Öte yandan ABD, Türk askerinin eğittiği Türkmen grupların operasyona katılmasını destekliyor. Türkiye ise PKK’ya yakınlığıyla bilinen ve Ezidiler’den oluşan Şengal Savunma Birlikleri’nin operasyona katılma isteğine ise ‘PKK meşrulaşır endişesiyle’ karşı çıkıyor.
Ankara, Irak ordusu, Sünni aşiretler, Türkmen gruplar ve Peşmerge güçleri dışında hiçbir grubun operasyonda yer almasını istemiyor.
HİKMET: OPERASYON BAŞLAMADAN MUTABAKAT SAĞLANMALI
Musul operasyonuyla ilgili Sputnik’e konuşan Peşmerge Bakanlığı Sözcüsü Hikmet, Musul operasyonu için yapılan hazırlıkların son aşamaya geldiğini söyledi.
ABD’nin Musul operasyonu için peşmerge güçlerine para ve silah desteğinde bulunduğunu da hatırlatan Hikmet, operasyonda aktif olarak yer alacaklarını kaydetti. Musul’un güneyindeki Mahmur kırsalında peşmerge ile IŞİD arasında zaman zaman çatışmaların yaşandığını ifade eden Hikmet, aynı bölgede Irak askerleri ile IŞİD militanları arasında da çatışmaların yaşandığını belirtti.
Hikmet, çatışmalarda koalisyon uçaklarının Irak ordusuna hava desteği verdiğini ifade etti.
Musul operasyonuna kimlerin katılması konusunda yaşanan anlaşmazlıkları da hatırlatan Hikmet, şunları söyledi: “ABD, Şii milislerin operasyonda yer almasını istemiyor fakat Irak ordusu bu konuda diretiyor. Musul merkeze yönelik operasyon başlamadan önce Musul’la ilgili ırak ordusu, peşmerge ve diğer güçler arasında bir siyasi anlaşma olmalı. Musul operasyonuna hangi güçlerin katılacağı yönünde bir mutabakata varılmalı.”
Öte yandan Sputnik’e konuşan Irak Türkmen Cephesi Erbil sorumlusu ve Irak Kürt Bölgesi Milletvekilli Aydın Maruf, Musul çevresinin alınması için operasyonların başladığını aktardı.
“Musul çevresinin alınması için operasyon başladı ama kent merkezinin alınması için operasyonun tarihi henüz belli değil” diyen Matuf şunları söyledi: “Operasyondan önce tüm güçler mutabakata varılmalı. Türkmenler olarak operasyonu destekliyoruz ve operasyonda mutlaka yer almamız gerektiğine inanıyoruz. Çünkü Telafer’de Türkmenler IŞİD işgali altında. Musul genelinde 500 bine yakın Türkmen IŞİD işgali altın yaşıyor. Bunların kurtarılması önemli.”
‘TÜRKİYE TÜRKMENLERE HEP SAHİP ÇIKIYOR’
Ankara’nın başta Türkmenler olmak üzere pek çok gruba destek verdiğini de aktaran Maruf, açıklamalarına şöyle devam etti: “Türkiye IŞİD’e karşı mücadele eden tüm etnik gruplara destek veriyor. Bu da önemli bir şey. Türkiye Türkmenlere hep sahip çıkıyor. Musul Türkmenler için hem tarihi hem strateji hem de Türkmen bölgesi olarak önemli bir yer. Türkmenler için Telafer önemli bir şehir. Musul çevresinde Türkmenler yaşıyor. Buraların kurtarılması Türkmenler için hayati bir meseledir.”
Musul operasyonu için Türkmenler olarak hem merkezi Irak yönetimiyle hem de Irak Bölgesel Kürt yönetimiyle görüşmeler yaptıklarını aktaran Maruf, “Türkmensiz bir operasyonu desteklemeyiz. Musul Türk dünyası için çok önemli bir yer. Bir an önce IŞİD’i Musul’dan çıkartıp Türkmenleri kurtarmalıyız. Operasyonla ilgili Türkmenlere önemli bir destek verilmesi gerekiyor” dedi.
BAĞDADİ’NİN MUSUL’DA YAŞADIĞI TAHMİN EDİLİYOR
Musul'un IŞİD'den temizlenmesi halinde örgütün Suriye ve Irak'ı bağlayan lojistik ağına büyük bir darbe vurulacak. Öte yandan IŞİD’in kendini halife ilan eden lideri Ebubekir El Bağdadi’nin burada yerin 100 metre altında yaşadığı tahmin ediliyor.