Bağdat ile Erbil arasındaki bütçe sorunu ve bölgenin tek gelir kaynağı olan petrol fiyatlarındaki ciddi düşüşten dolayı IKBY’nin uzun süredir ekonomik kriz yaşadığını belirten Yaver, peşmerge güçlerinin maaşlarının ödenmesi ve savaş masraflarının karşılanmasında zorluk çektiklerini ifade etti.
'415 MİLYON DOLARLIK BÜTÇE GÖNDERİLECEK'
"Musul’u kurtarma operasyonuna katılacak peşmerge güçlerinin maaşları bu aydan sonra ABD’den gönderilecek bütçeden ödenecek. ABD tarafından ilk etapta maaşların ve diğer savaş masraflarının ödenmesi için 415 milyon dolarlık bir bütçe gönderilecek. Bu sistem üzerinden peşmerge maaşlarının ödenmesine devam edilecek." Yaver, IŞİD'le mücadele sona erene kadar ABD’nin yardıma devam edeceğini aktardı.
'MUSUL HAREKATINA 50 BİN PEŞMERGE KATILACAK'
"Güçlerimiz, Musul ovasını üç koldan kontrol altına almış durumda. Peşmerge’nin o bölgelerde yaklaşık 40 ila 50 bine yakın gücü var. Kent merkezinin nasıl geri alınacağına dair henüz bir plan ortada yok, ancak güçlerimiz konuşlandıkları bölgelerden müdahalede bulunacak. Yani batı, kuzey ve doğu yakasından kentin merkezine girecekler. Orada ne kadar ilerleyeceğimize ise Irak merkezi hükümetiyle yapılacak toplantı ve görüşmelerden sonra karar verilecek."
'IŞİD YERALTI ÖRGÜTLENMESİNE GİDİYOR'
İstihbarat raporlarına göre IŞİD'in saldırı taktiğini değiştirmeye başladığını dile getiren Yaver, "Militanlar gizlenmek için yeraltı örgütlenmesine gidiyor. Cephe savaşından partizan mücadelesine doğru bir kayma var. Musul’un kent merkezinde cephe savaşı olmayacağı için bombalı araçlar veya intihar saldırılarıyla yoğun eylem yapılacak. Taktiklerinin değiştiğinin en iyi kanıtı Bağdat’ta art arda meydana gelen patlamalardır" diye konuştu.