DW Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Kirchner,Almanya'nın önde gelen düşünce kuruluşlarından Bilim ve Politika Vakfı (SWP) savunma politikaları uzmanı Dr. Magdalena Kirchner, Almanya ile Türkiye arasındaki İncirlik geriliminin tırmandırılmaması çağrısında bulundu.
‘MERKEL’İN MECLİS’İ KARŞISINA ALMASI MÜMKÜN GÖZÜKMÜYOR’
Alman kamuoyunda ve milletvekillerinde Almanya Başbakanı Angela Merkel’ın Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sert çıkması yönünde bir beklenti olduğunu ifade eden uzman, bu nedenle Alman hükümetinin ‘soykırım’ konusunda aleni bir açıklamayla meclisi karşısına almasının mümkün gözükmediğini belirtti.
“ALMANYA GERİ ÇEKİLİRSE…”
Kirchner, “İncirlik krizi, IŞİD’e karşı mücadeleyi sekteye uğratacak boyuta ulaşabilir mi?” sorusuna da şu yanıtı verdi:
“Sorunun müttefiklerin işbirliğini ciddi boyutta etkileme potansiyeli var. Türk yetkililer ‘askeri teknik işbirliği sürüyor, siyasi ziyaretlerin gerçekleşmemesi fiili işbirliğini etkilemez’ deseler de Almanya’da milletvekillerinin güvenlik politikalarındaki rolünü bilen, bunun doğru olmadığını bilir. Eğer Meclis baskısı hükümeti askerleri çekmeye zorlayacak boyutlara gelir ve Almanya ‘kendi müttefikimizin topraklarında askerlerimizi ziyaret edemiyoruz’ diyerek böyle bir karar almaya zorlanırsa nasıl bir mesaj verilmiş olunacağını düşünebiliyor musunuz? Bu Alman askerlerinin NATO üyesi ülkede güvende olmadığı anlamına gelir.”
Merkel ve Savunma Bakanlığı’nın, Alman askerlerinin Türkiye’den geri çekilmesi yönündeki çağrılardan rahatsızlık duyduğunu kaydeden Alman uzman, “Biz Türkiye’yi neden tehdit ediyoruz, bunda çıkarımız ne? Bu ancak bizim bu ittifakın, IŞİD’e karşı angajmanın parçası olma kabiliyetimizi sınırlar. Merkel ve Savunma Bakanlığı, Türkiye ile askeri işbirliğini devam ettirmek istiyor. Ama gerçek şu ki bu işbirliği tek başına hükümet tarafından karara bağlanmıyor. Alman ordusunun İncirlik’te görev yapmasının dayanağı Federal Meclis kararı” dedi.
‘TÜRKİYE, RUSYA’YLA YAKINLAŞARAK BATI’YA MESAJ VERİYOR’
“Alman askerinin çekilmesi transatlantik ve NATO perspektifinden baktığınızda bir felaket olur, Türkiye'nin güvenilir bir müttefik imajına zarar verir” diyen Alman uzman, şöyle devam etti:
“Rusya ile yakınlaşmanın Batılı müttefiklerine ‘Size muhtaç değilim’ mesajını içerdiğini de düşünüyorum. Yakınlaşma nedeniyle bazı Türk yetkililer ülkelerinde müttefiklerinin güçlü varlığına ihtiyaç duyulmadığını düşünüyor olabilir. Ancak Türkiye çözüm bulunmasını önemsiyorsa adım atması Almanya’ya kıyasla daha kolay. Türkiye’nin beklentisi Almanya’yı anayasal bir ikileme sokuyor, Türkiye içinse konu daha çok statüsel, kamu diplomasisi ile ilgili bir konu. Dolayısıyla Türkiye’nin adım atması daha kolay. “