Ruhani, anlaşmanın küresel alanda barış, güvenlik ve istikrar getirdiğini belirterek, "Kapsamlı Ortak Eylem Planı bütün ülkelerin faydasınadır" ifadesini kullandı.
İran'ın yükümlülüklerini yerine getirdiğini kaydeden Ruhani, nükleer anlaşmanın Batılı ülkeler tarafından ihlal edilmesi halinde İran'ın anlaşmadan önceki nükleer programına hızlı bir şekilde dönüş yapacağını söyledi.
İran Cumhurbaşkanı, "Eğer bir gün P5+1 sözünden dönerse nükleer programda istediğimiz noktaya kısa süre içinde ulaşma kapasitesi ve hazırlığına sahibiz" diye konuştu.
Ruhani ayrıca, anlaşmayla İran'a silah satışının kaldırıldığını, bu sayede ülkesinin savunma kapasitesinin arttığını da sözlerine ekledi.
NE OLMUŞTU?
Tahran yönetimi ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya arasında 14 Temmuz 2015'te imzalanan anlaşma uyarınca nükleer programında kısıtlamalara gitmesi karşılığında İran'a uygulanan ambargolar kaldırılmıştı.
Ülkenin en üst otoritesi dini lider Ayetullah Ali Hamaney ise yaptığı birçok konuşmada nükleer anlaşmanın imzalanmasına rağmen ambargoların kalkmadığını, ABD'nin uluslararası finans kurumlarıyla İran bankalarının çalışmasına imkan vermediğini belirterek, Washington yönetiminin anlaşmadaki yükümlülüklerine uymadığını söylemişti.
İran meclisi tarafından oluşturulan Nükleer Anlaşmayı İnceleme Özel Komisyonu Başkanı Ali Rıza Zakani de 22 Nisan'da nükleer anlaşmanın gidişatıyla ilgili yaptığı açıklamada, Batı'nın anlaşmadaki yükümlülüklerine uymadığını savunarak, anlaşmanın ülkeye şu ana kadar uygulamada bir fayda sağlamadığını ve anlaşmadan sonraki şartların daha da kötüleştiğini öne sürmüştü.