Almanya'da yayımlanan Rheinische Post gazetesinin haberine göre, mutabakatın yürürlüğe girmesinden bu yana AB Türkiye'den sadece 798 Suriyeli sığınmacı kabul etti. Bu dönemde AB'ye alınması beklenen Suriyeli sığınmacı sayısının 18 bin dolayında olması öngörülüyordu. AB'ye gelen 798 sığınmacıden 294'ünün Almanya'ya kabul edildiği bildirildi. Gazetenin hükümet kaynaklarına dayandırdığı haberinde, son gelen 135 kişilik grubun çoğunlukla Almanya'da yakınları olan kişilerden oluştuğu, bir sonraki büyük grubun ise ay sonunda beklendiği aktarıldı. AB mutabakat kapsamında Türkiye'den toplam 72 bin dolayında sığınmacının kabul edilebileceğini duyurmuştu.
İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, önceki haftalarda yaptığı açıklamada, Almanya için sığınmacı krizinin büyük ölçüde hafiflediğini söylemişti. Bakan, Batı ve orta Avrupa ülkelerine neredeyse hiç sığınmacı gelmediğini belirterek bunun nedeninin Balkan rotasının kapalı olması ve Türkiye'nin de sığınmacılerin Yunanistan'a geçişini engellemesi olduğunu ifade etti.
Haziran ayında Türkiye'nin yüksek eğitimli Suriyelilerin Türkiye'den çıkmasına izin vermediği yönünde iddialar ortaya atılmıştı. Alman haber portalı Spiegel Online'ın haberine göre, Türkiye mayıs ayında BM Sığınmacıler Yüksek Komiserliği'ne yüksek eğitimli Suriyelilerin 'bire karşı bir' mekanizmasına tabi tutulmayacağını bildirdi. Normalde sığınmacılerin yeniden yerleştirilmesine BM Sığınmacıler Yüksek Komiserliği'nin karar vediğine dikkat çekilen haberde, Türk hükümetinin bu konuda ilk kararı verecek yetkiyi elinde bulundurduğu vurgulandı.
AB ile Türkiye arasında varılan anlaşma doğrultusunda, Türkiye Yunan adalarına izinsiz geçiş yapan sığınmacıları geri almayı taahhüt etmişti. AB de geri kabul edilen her Suriyeli sığınmacı karşılığında, bir Suriyeli sığınmacının AB'ye yasal yollardan kabul edilmesi sözü vermişti. Ancak ortaya çıkan bilançoya göre, Yunan adalarına kaçak geçen sığınmacılardan sadece 468'i Türkiye'ye geri gönderildi.
Yunanistan'da halihazırda on binlerce sığınmacının iltica başvurusunda bulunduğu ve başvurularının neticelenmesini beklediği kaydediliyor. Sığınmacılar, iltica başvuruları sonuçlanana kadar Türkiye'ye iade edilemiyor.