Irak yönetiminin İngiltere'den tazminat talep etme olasılığını değerlendiren Tarık Harb, "Bir mahkeme veya bir soruşturma komitesi değiller. Sadece olguları ortaya çıkaran bir taraf, o kadar. Rapor sadece tek bir soruya yanıt veriyor: İngiltere nasıl oldu da ABD'yle birlikte savaşa girdi? Bu soru, hiçbir şekilde Irak hükümetini ilgilendirmeyen raporun temelini oluşturuyor. Evet, raporda yer alan bazı olgular, bazı kişilere dava için bahane verir. Ancak Irak'ın İngiltere'ye karşı uluslararası dava açmasına olanak sağlayacak bir yapısı yok raporun. Mali tazminat ise söz konusu bile olamaz" dedi.
‘IRAK, İNGİLTERE'Yİ SUÇLARSA, ‘NE ALAKASI VAR?' YANITINI ALIR'
Irak'a girme kararının BM Güvenlik Konseyi tarafından alındığını hatırlatan uzman, "Bu, Güvenlik Konseyi'nin meşru kararıydı. Bu yüzden Irak, İngiltere'yi suçlarsa, ‘ne alakası var?' yanıtını alır. Bu rapor, sadece İngiltere içinde itirazları, ‘savaşa niye girdik?' ve ‘bu kadar parayı neden harcadık?' sorularını doğurur. Irak'ın bu durumda, ABD önderliğindeki savaşa katılan 21 ülkeye karşı dava açması gerek. Bu rapor sadece İngiliz vatandaşları arasında infial uyandırır" yorumunda bulundu.
‘BAĞDAT, İNGİLTERE'YE DAVA AÇMAK İÇİN RAPORDAN YARARLANMALI'
El Mustansiriya Üniversitesi Stratejik ve Siyasi Araştırmalar Merkezi Direktörü Aziz Caber Şayal, bu konuyla ilgili şu değerlendirmede bulundu:
"İngiltere'nin Irak'a karışması her anlamda bir hataydı. Rapor, Irak işgali konusunda İngiltere'nin siyasetiyle ilgili infial uyandırır. Krallık, Avrupa Birliği'nden ayrıldıktan sonra, Irak'ın tazminat talep etmesi durumunda uluslararası toplumun desteğini alamayacak. Bağdat, İngiltere'ye dava açmak için rapordan yararlanmalı ve işgal sırasında yıkılan her şey için tazminat talep etmeli."
İngiltere'nin eski Başbakanı Tony Blair'in ‘iyi niyeti' olduğu yönündeki iddiaları da değerlendiren Şayal, "Bu savaş 1 milyon Irak vatandaşının ölümüne ve altyapının yıkılmasına yol açtıysa hangi iyi niyetten bahsediyorlar? Bu yüzden sadece İngiltere değil ABD'den de tazminat talep edilmeli" diye konuştu.
Raporun ardından, İngiltere'nin bir daha dayanaksız mali kayıplara yol açan benzer savaşlara giremeyeceğini söyleyen Iraklı uzman, "Bu rapor, diğer ülkeleri de bu tür eylemlerin halkın gözünden kaçmadığını ve sonuçsuz kalmayacağını anlamaya zorlayacak. Her şeyin hesabını kendi halkları karşısında verecekler" yorumunda bulundu.
‘BLAIR'İN MAHKEMEYE ÇIKARILMASI MÜMKÜN GÖRÜNMÜYOR'
Şayal, raporun Tony Blair'i nasıl etkileyeceği sorusuna, "Raporda, Tony Blair sorumlu tutulmuyor. Evet, sorumluluk taşıyor ama rapora göre niyeti iyiydi. Buna kelime oyunu denir, zira sorumlu kabul edilseydi İngiliz mahkemesi onu mahkûm etmek zorunda kalacaktı. Oysa Tony Blair'in mahkemeye çıkarılması mümkün görünmüyor. En azından yakın zamanda" yanıtını verdi.