Bu adımın Çin yönetiminin Tayvan ve ABD’ye yönelik hoşnutsuzluğunu artıracağını belirten Kaşin, “Tayvan, adada uygun poligon olmaması nedeniyle bu tür denemeleri ABD’de yapmak zorunda. Ayrıca muhtemelen simültane balistik füze hedeflerine de sahip değiller” dedi. Kaşin, şöyle devam etti:
‘TAYVAN’IN GÜCÜ SALDIRIYI PÜSKÜRTMEYE YETMEYECEK’
Ancak PAC-3’ün oynadığı rolün şüphe uyandırdığını söyleyen Rus uzman, “Tayvan’ın elindeki sistem ve füze sayısı kısıtlı. Gücü muhtemelen ilk saldırıyı püskürtmeye yetmeyecek. Çin’in elindeki kısa menzilli balistik füze sayısı 1.500-1.700 civarında. Tek bir PAC-3 füze fiyatının 2 ila 4 milyon dolar arasında olduğu ve balistik hedefi yok etmek için en az 2 füzenin kullanıldığı dikkate alınırsa Tayvan’ın gereken füze sayısını elde edebilme olasılığı çok küçük” diye konuştu.
PAC-3’ün poligon şartlarındaki başarısına rağmen gerçek savaş şartlarında verimliliğinin çok daha düşük olduğunu kaydeden Kaşin, şunları söyledi:
“ABD hava savunma sistemlerini alanlar Yemen’deki son savaşa dikkatle bakmalı. Suudi Arabistan önderliğindeki koalisyona karşı savaşan Husiler ve onlara destek veren ordu birlikleri defalarca Sovyet yapımı Toçka ve Kuzey Kore yapımı Hwasong-6 gibi eski tip balistik füze kullandı. Büyük kısmı imha edilemedi. Eski güdüm sistemlerine rağmen bazıları hedeflerine vararak Suudi Arabistan ve müttefiklerinin ordularına büyük zarar verdi.
Çin’in kısa menzilli balistik füzelerinin yüksek teknik düzeyi ve seyir füze sayısını artırdığı dikkate alınınca oldukça pahalı olan ABD hava savunma sistemleri üzerinde yoğunlaşmak hata olabilir. Daha az karmaşık ve daha ucuz sistemlerin daha fazla sayıda kullanılması daha etkili olabilir.”
‘ÇİN’İN ŞANSI YÜKSELLİYOR’
ABD ve Tayvan’ın ortak çabalarına rağmen Çin ordusunun bölgedeki üstünlüğünün ezici olduğunun altını çizen Kaşin, “Mesele, ABD ve Japonya yardımı yetişmeden Çin’in Tayvan’ı ele geçirme yeteneğinde olup olmadığı. Zaman geçtikçe Çin’in başarılı operasyon şansı yükseliyor” dedi.