32 bin nüfuslu Cebelitarık'ta 23 bin kişinin 23 Haziran'daki referandumda oy kullanma hakkı bulunurken, bu zamana kadar yapılan anketlerde bölge halkının yüzde 85'inin Brexit'e 'hayır' diyeceğine ilişkin sonuçlar basına yansımıştı.
İngiltere'nin kolonisi olan Cebelitarık'ın egemenliğiyle ilgili talepleri bulunan İspanyol hükümeti ise sadece 2 saatlik bir ziyaret olmasına ve ziyarete gerekçe olan mitingin iptal edilmesine rağmen Cameron'un Cebelitarık'a gelmesini eleştirdi.
RAJOY: CEBELİTARIK İSPANYOL OLMAYA DEVAM EDECEK
İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, ülkesinin ulusal radyosuna yaptığı açıklamada "Bu tip bir kampanya İngiltere'de yapılmalı, Cebelitarık'ta değil. İspanya her zaman Cebelitarık'ın ulusal topraklarında olduğunu düşünmüştür. Bu yüzden Brexit kazansın ve ya kaybetsin Cebelitarık İspanyol olmaya devam edecektir" dedi.
İspanya Başbakanı, "Eğer bu referandumda İngiltere, AB'den çıkmaya karar verirse bu onlar için de diğer tüm Avrupalılar için de kötü olur. Ve AB sürecinin geri adım attığı anlamına gelir" diye ekledi.
1713 Ultrecht anlaşmasınca Cebelitarık'ın egemenliği İspanya'dan İngiltere'ye devredilmişti. Buna rağmen 6.8 kilometrekare yüzölçümüne sahip Cebelitarık yarımadasının egemenlik hakkından vazgeçmeyen İspanya, gerek BM gerekse AB Komisyonu'nda girişimler yaparak, Cebelitarık'ın İspanya'ya ait olduğunu savunuyor. Bundan dolayı da İngiliz yetkililer tarafından Cebelitarık'a yapılan siyasi ve askeri her ziyaret İspanya tarafından tepkiyle karşılanıyor.