Kentte Musevilerin sayısı, 20 kişinin altına düşmüş durumda. Hatay Musevi Cemaati Başkanı Şaul Cenudioğlu, mezarlıklarına yapılan saldırının ardından şu sözleri söylüyor: “Eskiden gidenlere kızıyordum ama şimdi hak veriyorum.”
Hatay Belediye Başkanı Lütfi Savaş’a gönderdiği sitemkar bir mesajı gösteren Cenudioğlu, bir süredir kentte Musevilere yönelik nefret söylemlerinin ortaya çıktığını anlatıyor ve kendisinin de bulunduğu bir toplantıda yaşananları aktarıyor: “Orada olduğumu muhtemelen fark etmeyen kişi ‘Bir yerden kuşlar bile göç ediyorsa bilin ki orada Museviler yaşıyor’ dedi. Ayağa kalkıp, bu hangi ayette yazıyor diye sordum. Bunun üzerine sözlerinin yanlış anlaşıldığını savundu.”
KİLİSEYE POLİSİN GİRMESİNE TEPKİ
Antakyalı Hristiyanlar da huzursuz ve tedirgin. Kentteki kiliseye polisin girmesi ve cemaatin üstünün aranmasına da tepkililer.
ÇERKESLER: REYHANLI’DA HAYAT ARTIK ZOR
Gerekçeleri farklı olsa da çoğunlukla Reyhanlı’da yaşayan ve mevsimsel olarak sayıları 2 bin 500 ile 800 arasında değişen Çerkeslerin bir bölümü de Türkiye’den ayrılmak istiyor. Reyhanlı Çerkesler Derneği Başkanı Uğur Pihava, “Dilimizi ve kültürümüzü bu coğrafyada yaşatamıyoruz” diyor ve Rusya’ya gitmek istediklerini, bu nedenle resmi başvuruda bulunduklarını belirtiyor.
'DÖNÜŞ İÇİN RUSYA'NIN ANTALYA KONSOLOSLUĞUNA BAŞVURDUK'
Pihava, 161 kişinin dönüş için Rusya’nın Antalya Başkonsolosluğuna yaptığı başvuruya ilişkin şunları aktarıyor:
“Rusya büyük bir ülke. Gayet barışçıl bir talep; çifte vatandaşlık verin, bizim yerleşmemize olanak sağlayın, Çerkesleri destekleyin. Böyle bir başvuru yaptık. Bize ‘Konsolos ile görüşüyoruz. Moskova’ya bildirildi. Gelişmelerden sizi haberdar edeceğiz’ denildi.”
Antalya’daki G-20 zirvesine katılan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e taleplerini aktarmak istediklerini ancak görüşemediklerini anlatan Pihava, bu nedenle Antalya Başkonsolosluğu ile temasa geçtiklerini belirtiyor.
Uğur Pihava, Türkiye’den ayrılmak istemelerinin Suriye’deki çatışmaların sınır kentlerindeki olumsuz etkileriyle de ilgili olup olmadığı sorusu üzerine, Rusya’ya ait bir uçağın Türkiye tarafından düşürülmesinin ardından Reyhanlı’da hayatın zorlaştığını ifade ediyor.