Bugüne kadar Almanya, ABD, İngiltere, Katar, Suudi Arabistan silahlı kuvvetleri unsurlarının İncirlik’te konuşlandığını kaydeden Çavuşoğlu, İncirlik üssüne gelmek isteyen askeri ve teknik heyetlerin hepsinin gelebildiğini belirterek şunları söyledi:
“Fakat bu aşamada askeri olmayan heyetlerin, özellikle de siyasetçilerin İncirlik üssünü ziyaretleri uygun görülmemektedir. Olayın özü budur. Eğer askeri, teknik bir ekip Almanya’dan gelmek isterse gelebilirler, burada zaten konuşlu uçak ve askerleri var. Ama onun dışındaki kişilerin gelmesini uygun görmüyoruz."
Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AB ile müzakerelerin devam edip etmemesi için referanduma gidilebileceği açıklamasıyla ilgili olarak “Türkiye müzakereleri tamamladıktan sonra tabii ki halkımıza soracağız. Biz gücümüzü halkımızdan, milletimizden alıyoruz. Bu, tıkanma olduğu durumlar için de geçerlidir. Şu anda müzakere süreci tıkanırsa, bu Sayın Cumhurbaşkanımızın söylemek istediği, bundan sonra nasıl devam edeceğimizi halkımıza gayet sorabiliriz” diye konuştu.
‘ESAD YÖNETİMİYLE GÖRÜŞÜLDÜĞÜ İDDİALARI DOĞRU DEĞİL'
'BİZ DE BÜYÜK BASKI ALTINDAYIZ'
AB’den yapılan Türkiye karşıtı açıklamalar dolayısıyla halkta büyük rahatsızlık olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, şöyle konuştu:“Biz de büyük baskı altındayız, vatandaşlarımız bizi de eleştiriyor. Bu kadar çifte standart, bu kadar Türkiye karşıtlığının olduğu yerde bizim daha fazla adım atmamızı, ya da gözden geçirmemizi istiyor. Dolayısıyla ilerde tıkanma olursa vatandaşımıza sorarız adım atmak için. Bunları söyledikten sonra bunlar AB’ye yönelik tehdit, şantaj gibi algılanıyor. Onlar istediği açıklamayı yapıyor, biz açıklama yaptığımızda ‘Bak Türkiye bunu söyledi, Erdoğan bunu söyledi’ oluyor.Hiç kendi söylediklerine bakmıyorlar. Bu bir şantaj, tehdit değil, Türkiye’nin hayati konularda karar alırken halka sormasıdır. Biz inanıyoruz ki önümüzdeki toplantılarla beraber yine aklıselim, sağduyu hakim olacak, yolumuza AB ile özellikle vize serbestisi konusunda devam etmek istiyoruz.”
Çavuşoğlu, İsrail basınında yer alan Türkiye’nin İsrail ile normalleşme için Gazze ablukasının kaldırılması şartından vazgeçtiği haberleriyle ilgili olarak ise şunları söyledi:
“İsrail’le ilişkilerimizin normalleşmesi için görüşmelerimiz devam ediyor, görüşmelerimiz de olacak. Fakat Türkiye’nin normalleşme için geri kalan iki şarttan biri olan Gazze’ye yönelik ambargoların kalkması şartından vazgeçtiğini söylemek milletin aklıyla alay etmektir. Türkiye bunlardan vazgeçseydi zaten bugüne kadar normalleşirdi. Zulüm altında olan Gazzeli ve Filistinli kardeşlerimizi yalnız bırakmayız. Bu şartımızdan da kesinlikle vazgeçmeyiz. Dün de söyledim ne Hamas’ı müzakere konusu yaparız, ne de Gazze’ye ambargoların kalkmasından vazgeçeriz. Dolayısıyla iki şartın da yerine getirilmesi gerekiyor. Bu şartlar nasıl yerine getirilecek, Gazze ve Filistin’de zulüm altında yaşayan insanlara insani, kalkınma yardımlarımızı, altyapı desteklerimizi nasıl ulaştırırız, var olan engelleri nasıl kaldırırız, bunu İsrail’le görüşüyoruz. Ama kesinlikle bu şartımızdan vazgeçmedik, vazgeçemeyiz.”