soL’un Lübnan'dan yayın yapan Es Sefir gazetesinde yer alan Muhammed Ballut imzalı haberden aktardığına göre, Menbiç operasyonu başlamadan önce, ABD'li, Türk ve SDF'li (Demokratik Suriye Güçleri) yetkililer İncirlik Üssü'nde bir araya geldi.
ABD BEKLEMEK İSTEMEDİ
ABD Merkez Komutanlığı Generali General Joseph Votel'in 21 Mayıs'taki Kobani ziyaretinden sonra Türkiye'ye gelerek görüşmeler yaptığını hatırlatan Ballut, generalin burada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştüğünü ileri sürdü.
Votel'in Türkiye'ye geldiği tarih 22 Mayıs'tı. Erdoğan ile Obama görüşmesi ise 18 Mayıs'ta yapılmıştı. O dönem Amberin Zaman, 70 dakika süren görüşmede Obama'nın Erdoğan'ı Menbiç operasyonuna ikna ettiğini yazmıştı. Bu görüşmede Votel, ABD Başkanı Barack Obama'nın sözlerini ileterek, ABD'nin Erdoğan'a verdiği sürenin doluğunu, Menbiç operasyonunun daha fazla bekletilemeyeceğini söyledi.
Ertesi gün Obama ile Erdoğan arasında yapılan telefon görüşmesinde, Menbiç’e yönelecek SDF birliklerinin Arap ağrılıklı olacağı söylenirken, Obama'nın Afrin-Kobani hattının birleşmeyeceği ve Kuzey Halep'teki 15 km'lik bölüme karışılmayacağını garanti ettiği iddia edildi.
İNCİRLİK ÜSSÜ'NDE İLGİNÇ TOPLANTI
Operasyon için ABD'nin İncirlik Üssü'nde bir toplantı organize ettiğini belirten Ballut, bu toplantıya SDF, Türkiye ve ABD'nin katıldığını, SDF heyetinin içinde Menbiç operasyonu sırasında hayatını kaybeden Ebu Leyla'nın da bulunduğunu yazdı. Ebu Leyla hakkında, Barack Obama'nın uluslararası IŞİD'le mücadele koalisyonundaki temsilcisi taziye mesajı yayımlamıştı.
Toplantıda Menbiç operasyonuna katılacak birliklerin listesinin görüşüldüğü belirtilirken, aynı toplantıda ABD'nin Türkiye ile PKK arasındaki savaşa ilişkin de adım attığı öğrenildi.
Buna göre, ABD Türkiye'yi, ev hapsine çıkartılacak Öcalan'ın Kürt şahsiyetleriyle görüşmesine ve Kürt sorununda müzakerelerin yeniden başlamasına ikna etti. Türk yetkililerin PKK'den Kürt illerindeki çatışmayı durdurmasını istediği, bunun karşılığında Menbiç operasyonuna Kürtlerin katılmasına yeşil ışık yaktığı ileri sürüldü.
Ballut'a göre, Menbiç uzlaşması sağlanınca Türkiye'nin yaptığı ilk iş, IŞİD'i Mare kuşatmasından vazgeçirmek oldu. O dönem, IŞİD'in savaşmadan bölgeden çekilmesi tartışılmıştı.
'TÜRKİYE KÜRT OLUŞUMUNA İTİRAZ ETMEZ'
IŞİD'in çekilmesinin ardından bölgeye İdlib'den Türk istihbaratının sıkı fıkı olduğu Nureddin Zengi gibi gruplar gönderildi. Bunun, Kürtlerin IŞİD bahanesiyle Afrin'e ilerlemesini önlemek için yapıldığı iddia ediliyor.
Türkiye'nin, Menbiç operasyonundaki Kürt ağırlığını görmezden geldiğine dikkat çeken Ballut, Erdoğan'ın söylemlerinin aksine, Suriye'nin merkezi otoritesini zayıflatması ya da ülkenin bölünmesi durumunda Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyindeki bir Kürt oluşumuna itiraz etmeyeceğini belirtti.