Bir gazetecinin, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'nin, ‘teröre destek veren belediyeler için kanunun hazırlandığı'na dair sözlerini hatırlatarak, "Bakanlar Kurulu'nda bu da gündeme geldi mi? Meclis takviminde herhangi bir tarih söz konusu mudur?" sorusu üzerine Kurtulmuş, zaten şu anda bile, ‘terörle mücadele' sırasında, ‘teröre açıkça destek' vermeleri nedeniyle gözaltına alınan, tutuklanan ve görevlerinden alınan belediye başkanları, belediye meclis üyelerinin bulunduğunu dile getirdi.
‘BİRTAKIM TERÖR DESTEKÇİSİ BELEDİYELERİN OLDUĞU BİLİNİYOR'
Kurtulmuş, "Özellikle teröre karşı bu kadar etkin bir mücadele verilirken, maalesef belediyelerinin imkânlarını, o şehirlerde çukurların kazılmasına tahsis eden, oradaki terörist gruplara maddi manevi destek sağlayan birtakım terör destekçisi belediyelerin, belediye meclis üyelerinin, belediye başkanlarının olduğu biliniyor" diye konuştu. Bu konunun, Bakanlar Kurulu'nda gündeme geldiğine dikkat çeken Kurtulmuş, şöyle devam etti:
"Bunlarla ilgili başbakanlık bünyesinde, zaten İçişleri Bakanlığımız, mülkiye müfettişleri vasıtasıyla soruşturmalar yapıyor. Ayrıca, Maliye Bakanlığının bu belediyelerin bütçelerinin nasıl harcadığına ilişkin müfettişler üzerinden birtakım denetimler yapması mümkündür. Zaten Başbakanlığın da gerektiğinde, talep ortaya çıktığında, ilgili belediyelerle ilgili farklı bakanlıklardan oluşacak müfettişlerle birlikte soruşturmaları yürütmesi mümkündür, bu soruşturmaya imkân verecek izni, müsaadeyi verebilir. Eğer gerekiyorsa, bununla ilgili de ilave yasal düzenlemeler gerçekleştirilir."
‘İSRAİL GÜNDEME GELMEDİ'
Kurtulmuş, İsrail ile ilişkiler konusunda yeni bir haber yansıdığı ve haberde 26 Haziran'da iki ülke yetkililerinin bir araya gelerek nihai karara varacağının aktarıldığı dile getirilerek, "Böyle bir görüşme söz konusu mu? Bu konu gündeme geldi mi?" sorusu üzerine, Bakanlar Kurulu'nda bu konun gündeme gelmediğini, konunun, teknik düzeyde zaten ilgililer tarafından yürütüldüğünü söyledi.
Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, "Epeydir bu konuyla ilgili müzakerelerin sürdüğünü biliyoruz. Türkiye'nin başından itibaren tutumunun açık olduğunu bir kere daha ifade etmek isterim. Üç konu üzerinde önemle duruyor Türkiye. Bunlardan birisi özür, bir diğeri tazminat, bir diğeri ise Gazze ablukasının kaldırılması ya da hafifletilmesi. Bununla ilgili müzakerelerde de Türkiye görüşünü sonuna kadar takip edecek. İş, belli bir noktaya geldikten sonra da resmiyet kazanırsa bunu da zaten sizlerle paylaşacağız" ifadelerini kullandı.
Bir gazetecinin, ekonomide yeni teşviklerin olup olmadığını sorması üzerine Kurtulmuş, şunları kaydetti:
"Turizmle ilgili olarak daha önce verilecek olan teşvikler açıklanmıştı. Çok ciddi teşvikler verildi. Bu yıl özellikle turizmin yaşadığı zorluklar da göz önünde bulundurulursa bunun ne kadar önemli ve değerli olduğunu ifade etmek isterim. Burada söylemek istediğimiz şey şu, bundan sonra gerçekten güçlü ve başarılı bir kalkınma sürecini devam ettirmek için Türkiye'nin üretimden başka bir yolu yoktur. Türkiye daha fazla üretmek, istihdam oluşturmak mecburiyetindedir. Ve daha fazla özellikle nitelikli ürünlerde, markalarda ihracatını artırmak durumundadır. Dolayısıyla bununla ilgili, 'Bugün bu kararı aldık, böyle bir paket açıkladık, bundan sonra bu işler tamamen böyle yürüyecek.' anlamına gelmez. Bu dinamik bir süreç. Sürekli olarak nerede yatırımlar, teşviklerle ilgili yeni adımlar atılması gerekirse bunlar yapılacaktır. Burada aslolan böylesine önemli bir geçişi sağlayabilmektir. Geçiş sürecinde her ekonomi programının bir ana fikri olur, ana ekseni olur. Bu dönemdeki ana eksenimiz, daha fazla üretim, daha fazla istihdam, daha fazla ihracattır. Bununla ilgili olarak her türlü teşvik üzerinde çalışılıyor. Ekonomi Bakanlığımız ve diğer ilgili bakanlıklarımız teşvikler başta olmak üzere üretimi arttıracak her türlü tedbiri alıyorlar."