Bazı kuşların sayabildiğini, alet kullanabildiğini ve bazılarının aynada kendini tanıyabildiğini belirten araştırmacılar, bu kadar küçük bir beyne sahip olmalarına rağmen bu karmaşık becerileri nasıl yapabildiklerini araştırıyordu.
Clever bird! Parrot uses BEAK to open bottle of beer https://t.co/VVxi97m5Mh
— Benjamin Golan (@elapoides) June 14, 2016
Çek Cumhuriyeti’nde bulunan Charles Üniversitesi'ndeki uzmanların 28 farklı kuş türü üzerinde yaptıkları uzun araştırmalar sonucunda bu sorunun cevabı bulundu. Çalışmada, ötücü kuşlar ve papağanların beyinlerinde maymunların ve memelilerinki kadar, hatta daha çok beyin hücresi olduğu ve dar alana sıkışmış sinir hücrelerinin benzer büyüklükteki beyinlere sahip primatlardan daha çok bilişsel beceri kazandırdığı vurgulandı.
Bilim dünyasında kuşların küçücük beyinlerine rağmen son derece akıllı olmalarının ve maymunlar ya da insanlara özgü olduğu düşünülen davranışlarda bulunabilmelerinin sebebinin uzun süre gizemini koruduğunu dile getiren Charles Üniversitesi uzmanlarından Pavel Nemec “Kuşların beyin büyüklüğü ile bilişsel kabiliyetleri arasında bir uyuşmazlık vardı” dedi.
Tiny but clever little birds https://t.co/Ry5MuwypDI
— LeslyD (@_pastelpumpkin_) June 10, 2016
Araştırmalar, ceviz büyüklüğünde beyne sahip olan papağanların, beyinlerinin beceri ile bağlantılı ön bölümü limon büyüklüğünde olan makak maymunlarından daha çok nörono sahip olduğunu gösteriyor. Buna benzer bir örnek de kükürt taçlı ‘kakadu papağanı’ ile ‘çalı bebeği’ olarak bilinen primat familyasından galagogiller arasında yaşanıyor. İki hayvanın da beyin ağırlıkları yaklaşık olarak eşit (10 gram) ancak papağan 2 milyar beyin hücresine sahipken çalı bebeği bunun yarısına sahip. Bu sinirsel hücre ağı kuşların beynindeki bilgi işlem gücünü açıklar nitelikte.