‘Türkiye'den Kuzey Kıbrıs'a Su Temini Projesi’nde son aşamaya gelindiğine dikkati çeken Özgürgün, "Türkiye'den gelen suyu 1 Ağustos’da tüm belediyelere vermeyi hedefliyoruz" dedi.
Özgürgün, Türkiye ile Ekonomik ve Mali Protokol’ün imzalanmasının yeni projelerin başlamasına imkan vereceğini belirterek, ekonomik refahın artması için bunu önemli bulduklarını ifade etti.
Hükümetin çalışmalarında Kıbrıs konusunun önemli yer tuttuğunu, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın Türkiye ile birlikte yürüttüğü Kıbrıs görüşmelerine destek verdiklerini dile getiren Özgürgün, Rum tarafının bilinen tutumundan bir değişiklik olmadığını, Akıncı’nın son İstanbul ziyaretinde BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile görüşmesini dahi hazmedemeyen bir anlayışla karşı karşıya olduklarını kaydetti.
“Umut ederim ki bu zihniyet değişir ve yılsonuna kadar bir anlaşma sağlanır” diyen Özgürgün, Kıbrıs Türk halkının eşitliğini, iki bölgeliliği, iki halkın siyasi eşitliğini sağlayacak bir çözüme tam destek vereceklerini her zaman söylediklerini ancak Rum tarafının yaklaşımının bu yönde olmadığının her zaman görüldüğünü belirtti.
Özgürgün, Kıbrıs'ta olası bir anlaşmada, Kıbrıs Türk halkının eşitliğinin, anavatan Türkiye’nin de etkin fiili garantisinin olmazsa olmazı olduğunu belirterek, "Bu olmadan bir anlaşma da mümkün değil. Ümit ederim bu anlaşma bu şartlar altında, Rum tarafı da kabul eder ve gerçekleşir. Bir anlaşmada güçlü bir Kıbrıs Türk halkına ve güçlü bir Kıbrıs Türk devleti yapısına ihtiyaç var. O güçlü devlet yapısını da koruyup geliştirmek zorundayız” diye konuştu.
Kıbrıs'ta müzakereler, Akıncı'nın göreve gelmesinin ardından BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin ara buluculuğunda 15 Mayıs 2015'te yeniden başlamıştı.