Akıncı ve Anastasiadis, görüşmelerin başlamasının 1. yıldönümü dolayısıyla Birleşmiş Milletler'in (BM) Kıbrıs'taki İyi Niyet Misyon Ofisi aracılığıyla yaptıkları açıklamada, ortak amaçlarının, gelecekteki birleşik Kıbrıs'ta herkesin endişe ve haklarını gözeten ‘kazan-kazan' çerçevesinde çözüme ulaşmak olduğunu vurguladı.
Ortak açıklamada, yoğun müzakerelerle geçen bu bir yılda kaydedilen esaslı ilerlemeden memnuniyet duyulduğu, müzakerelerde hâlâ zorluklar ve farklılıklar olmasına rağmen, geriye kalan konuları çözüme kavuşturmak için gerekli olan irade ve cesaretin gösterileceği belirtildi.
Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
‘DİĞER TOPLUMUN DA HAKLARINA SAYGI GÖSTEREREK MÜZAKERELERİ SÜRDÜRDÜK'
"İki lider olarak görüşmelere başlamamızın ve 11 Şubat 2014 tarihli Ortak Açıklama temelinde Kıbrıs sorununa kapsamlı bir çözüm getirmek amacıyla yorulmaksızın çalışma yönünde verdiğimiz taahhüdün birinci yıldönümüdür. Bu bir yıllık dönemde, bir taraftan kendi toplumumuzun endişelerini dikkate alırken, öte yandan diğer toplumun da haklarına saygı göstererek müzakereleri sürdürdük.
Adil ve kalıcı bir çözümün, sadece Kıbrıs'a barış ve refah getirmekle kalmayacağı, aynı zamanda iyi bir örnek teşkil ederek bölgedeki istikrar ve işbirliğine de katkıda bulunacağı yönündeki ortak inancımızı hatırlatmak isteriz. Bu vesileyle 2016 yılı içerisinde kapsamlı çözüm anlaşmasına ulaşmak amacıyla gelecek aylarda çabalarımızı yoğunlaştırmaya olan taahhüdümüzü vurgularız."
Kıbrıs'ta müzakereler, Mustafa Akıncı'nın göreve gelmesinin ardından BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin arabuluculuğunda 15 Mayıs 2015'te yeniden başlamıştı.