Morgan Stanley’nin Türkiye’deki enflasyon gelişmelerinin değerlendirildiği raporunu aktaran Bloomberg, Türkiye’de TÜFE’nin ocaktan mayısa, yüzde 9.6 seviyesinden yüzde 6.6'ya sert bir şekilde gerilediğini belirtti.
Morgan Stanley'nin hesaplamalarına göre, ocaktan bu yana TÜFE'de yaşanan 3 yüzdelik puanlık düşüşün yüzde 73'ü gıdaya, toplamın yüzde 53'ü de sebze fiyatlarındaki düşüşe bağlı yaşandı. Morgan Stanley, domates, soğan ve patatesin enflasyondaki düşüşün yüzde 27'sini oluşturduğunu belirtti.
Morgan Stanley, Türkiye'ye ilişkin 2016 sonu TÜFE tahminini nisandaki yüzde 7.4 seviyesinden yüzde 6.8'e revize etti. TÜFE tahminlerinde yukarı yönlü risklerin bulunduğu da ifade edilen raporda, Türkiye ve Rusya'nın tekrar yakınlaşması, artan enerji fiyatları ve asgari maaşın geriden gelen etkisi olası riskler arasında gösterildi.