Peki Berlin, böyle bir adımı neden bugün yapma ihtiyacını duydu? Almanları buna iten esas koşullar neler oldu? Bundan sonra Ankara ile Berlin arasındaki ilişkiler nasıl gelişecek? Bu olay Almanya’daki Türkleri etkileyecek mi?
Konuyla ilgili Sputnik Radyosu’na konuşan CHP Parti Meclisi üyeliği ve CHP Dış İlişkilerden Sorumlu Başkan Yardımcılığı görevinde bulunmuş eski CHP’li milletvekili Faruk Loğoğlu şunları söyledi.
Şimdi birinci gerçek, Almanya parlamentosunda bu girişim yeni değil, daha önce de buna benzer kararlar alınmıştı. Ama eskisi ile bu sefer alınan karar arasındaki fark, eskiden soykırım tabiri kullanılmıyordu. Bu tabi çok önemli bir fark.
İkincisi nokta, sykırım konusunda tabi maalesef Almanya’nın büyük ihlalleri var. Almanya, sadece Holokost, Yahudi soykırımı bakımından değil, Afrika’da da kolonyal bir güç olarak soykırım yükünü taşıyor. Almanya’nın Afrika’da birtakım icraatları var. Bu bakımdan Türkler, Almanlar için bir noktada soykırım davasında bir ortak olarak takdim edilirse, Almanların bu yalnızlıkları giderilir diye düşünülmüş olabilir. Yani soykırım üstleyen toplum, millet sadece Almanlar değil, başkaları da var, mesela Türkler de var gibi bir anlayış.
Ve son nokta, parlamentodaki oylamada yalnızca bir çekimser ve bir ret oyunun verilmesi tabi çok düşündürücü bir olay. Yani bu, bir bakımdan yabancı düşmanlığının ve İslam karşıtlığının parlamento üyelerine kadar sirayet ettiğini gösteriyor. Bu aslında Avrupa bakımından düşündürücü ve üzücü bir tablo.