Almanya'da iktidardaki Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) ile muhalefetteki Yeşiller'in '1915-1916 yıllarında Osmanlı İmparatorluğu'nda Ermenilere ve diğer Hristiyan azınlıklara uygulanan soykırımın hatırlanması ve anılması' başlıklı karar tasarısı, Federal Meclis'te onaylandı.
Alman Federal Meclisi, 'Ermeni ve Hristiyan azınlıklara karşı soykırımın anılması' karar tasarısını 1 ret, 1 çekimser oyla kabul etti.
— DW TÜRKÇE (@dw_turkce) 2 Haziran 2016
Kararın ardından Ermeni din adamları ve aktivistler üzerinde 'Teşekkürler' (Danke) yazan dövizler açtı.
PHOTO: Armenian activists react after law makers voted to recognise the Armenian genocide https://t.co/fqZNFA4dH2 pic.twitter.com/QUrFBQ91pr
— RT (@RT_com) June 2, 2016
MERKEL: TÜRKİYE İLE İLİŞKİLERİMİZ GÜÇLÜ
Diğer taraftan Almanya Başbakanı Merkel, düzenlediği basın toplantısında söz konusu karara değindi. Merkel "Türkiye ile ilişkilerimiz kapsamlı ve güçlü" ifadesini kullandı.
Germany's relations with Turkey 'broad and strong' — Merkel https://t.co/297LJ2upHb pic.twitter.com/rSFOu2cHBi
— RT (@RT_com) 2 Haziran 2016
Merkel, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile gerçekleştirdiği basın toplantısında, "Almanya'yı Türkiye'ye bağlayan çok şey var ve bir konuda görüş farklılığımız olsa da bağımızın, dostluğumuzun ve stratejik bağlarımızın boyutu büyük" dedi. Merkel, Almanya'nın Türkiye ile Ermenistan arasında diyalogdan yana olduğunu da söyledi.
ERMENİSTAN DIŞİŞLERİ: MEMNUNİYETLE KARŞILIYORUZ
Ermenistan Dışişleri Bakanı Eduard Nalbandyan da kararı memnuniyetle karşıladıklarını açıkladı. Nalbandiyan kararı 'Almanya'nın yalnızca Ermeni Soykırımı'nın uluslararası arenada tanınması ve kınanması açısından değil aynı zamanda soykırım ve insanlığa karşı suçların önlenmesi için uluslararası mücadeleye de değerli bir katkısı' olarak niteledi.
VIDEO: Armenians rejoice after German #Bundestag genocide resolution https://t.co/fqZNFA4dH2 pic.twitter.com/wGTd725gGU
— RT (@RT_com) 2 Haziran 2016
Tasarının onaylanmasına Rusya'dan ilk tepki de parlamentosunun alt kanadı olan Duma'nın uluslararası ilişkiler komitesi başkanı Aleksey Puşkov'dan geldi. Puşkov Rus basınına demecinde, "Alman Federal Meclisi'ndeki oylamanın sonucu Almanya'nın Türkiye'nin esiri olmadığını gösteriyor. Siyasi açıdan bu kadar Almanya'nın, (Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip) Erdoğan'la yapılan anlaşma (göçmen anlaşması) yüzünden prensiplerinden vazgeçmeyeceği anlamına geliyor" yorumunu yaptı.
NATO: TÜRKİYE- ERMENİSTAN İLİŞKİLERİNİN EN KISA ZAMANDA NORMALLEŞMESİNİ UMUYORUZ
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin en kısa zamanda normalleşeceğini umut ettiğini söyledi.
Öte yandan DW Türkçe'nin aktardığına göre oylamadan önce yapılan görüşmelerde, Norbert Lammert "Eleştirilere açığız ama meclisin ifade özgürlüğünü engelleme amaçlı tehditler kabul edilemez, bizi caydıramaz. Türkiye'deki mevcut hükümet 100 yıl önce yaşananlardan sorumlu değildir" dedi.
ÖZDEMİR: AMACIMIZ AHLAK HOCALIĞI YAPMAK DEĞİL
Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir de "Konu, Türk dostlarımıza ahlak hocalığı yapmak, başkalarının işine karışmak değil. Bu, Almanya'nın da tarihinin bir parçasıdır" ifadelerini kullandı.
Taslak metnin başlığının yanında iki ayrı yerde de 'soykırım' kelimesine yer veriliyor. Ayrıca taslakta Alman hükümeti, '1915-1916 yıllarında Ermenilere yönelik sürgün ve imha politikası ile Alman İmparatorluğu'nun rolü konusunda kamuoyunun kapsamlı olarak aydınlatılması çalışmalarına katkı sağlamaya ve Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi ve iki halk arasında barışma sürecini ileriye taşıyacak faaliyetleri desteklemeye' çağırıyor.
Germany joins 27 countries that recognize 1915-1916 massacres as #ArmenianGenocide https://t.co/Md0NFBrpbF pic.twitter.com/uQF5ePLDai
— Sputnik (@SputnikInt) 2 Haziran 2016