AK Parti Genel Başkanlığı'na seçilmesi beklenen Binali Yıldırım, 20 Aralık 1955'te Erzincan Refahiye'de doğdu. İstanbul Teknik Üniversitesi Gemi İnşa ve Deniz Bilimleri Fakültesi'nden mezun oldu ve aynı bölümde yüksek lisans yaptı. İstanbul Teknik Üniversitesi Gemi İnşa ve Deniz Bilimleri Fakültesi'nde asistan ve araştırma görevlisi olarak çalıştı.
UZMANLIK ALANI DENİZCİLİK, ULAŞIM
1978-1993 yılları arasında Türkiye Gemi Sanayi Genel Müdürlüğü ve Camialtı Tersanesi'nde çeşitli kademelerde yöneticilik yaptı. 1990-1991 yılları arasında İsveç'te bulunan Uluslararası Denizcilik Örgütü'ne (IMO) ait Dünya Denizcilik Üniversitesinde (WMU) Denizde Can ve Mal Güvenliği Yönetimi konusunda ihtisas eğitimi aldı. Bu eğitim sırasında toplam 6 ay İskandinavya ülkeleri ve Avrupa'da çeşitli ülke limanlarında Denizcilik İdaresi Uzmanları ile birlikte kontrollerde bulundu.
ERDOĞAN İLE YOLU İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR'DE KESİŞTİ
Türkiye'ye döndükten sonra 1994-2000 yılları arasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul Deniz Otobüsleri İşletmeleri'nde (İDO) Genel Müdürlük görevini üstlendi. O dönem İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olan Erdoğan ile de yolları burada kesişti ve bugünlere kadar uzandı. Yıldırım İstanbul'da toplu taşımacığın denize kaydırılması için çalışmalar yaptı. 1999 yılında deniz toplu taşımacılığı ve turizme katkılarından dolayı uluslararası ‘Skal Kulübü' tarafından verilen kalite ödülüne layık görüldü.
Yıldırım'ın aktif siyasi yaşamı da Erdoğan liderliğinde kurulan AK Parti ile başladı. AK Parti'nin iktidara geldiği 3 Kasım 2002 genel seçiminde İstanbul milletvekili olarak parlamentoya girdi. Bu seçimde AK Parti'nin lideri Erdoğan, seçim yasağı nedeniyle milletvekili olamadı. Partinin ilk Türkiye'nin 58. hükümeti Abdullah Gül'ün başbakanlığında kuruldu. Yıldırım bu hükümette Ulaştırma Bakanlığı görevini üstlendi. 22 Temmuz 2007 genel seçimlerinde ise, bu kez memleketi Erzincan'dan milletvekili seçildi. 58. ve 59. hükümetlerde de Ulaştırma Bakanı oldu. 12 Haziran 2011 seçimlerinde İzmir'den milletvekili seçildi.
AK PARTİ'NİN İZMİR KOZUYDU
30 Mart 2014 Yerel Seçimlerinde CHP'nin kalesi olarak gösterilen İzmir'de AK Parti'nin en büyük kozu Binali Yıldırım'dı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı gösterilen Yıldırım, bu nedenle bakanlıktan ayrıldı. Seçimde AK Parti'nin İzmir'de oyları da, kazanılan belediye başkanlıklarının sayısı da arttı. Ancak bu oy artışı Yıldırım'ın büyükşehir belediye başkanı olmasına yetmedi.
HER ZAMAN ERDOĞAN'IN EN YAKININDAYDI
Yerel seçimlerden sonra tekrar bakanlık koltuğuna dönmeyen Yıldırım, Erdoğan'ın yakın çevresindeki yerini de daima korudu. Erdoğan'a hem başbakanlığı hem de Cumhurbaşkanlığı döneminde yatırımlardan sorumlu danışmanlık yaptı. 7 Haziran 2015 seçimlerinde partisinin üç dönem kuralı nedeniyle milletvekili listesinde yer almadı ve Erdoğan'ın danışmanlığı görevini sürdürdü. 1 Kasım seçimlerine giderken kuralın kaldırılması üzerine İzmir milletvekili olarak yeniden TBMM'ye girdi. Ahmet Davutoğlu'nun başkanlığındaki 64. Hükümetin kuruluş çalışmaları sırasında adı Başbakan Yardımcılığı için geçse de yine Ulaştırma Bakanlığını üstlendi.
AK Parti'de Erdoğan cumhurbaşkanı olana kadar genel başkanlık ve parti yönetimi tartışması hiç yaşanmadı. Erdoğan sonrasında parti genel başkanlığı için ismi geçenler arasında Binali Yıldırım da her zaman yer aldı. Parti içinde yapılan anketlerde de Davutoğlu ile birlikte Yıldırım da üst sıralardaydı. Ancak o dönem Erdoğan, Davutoğlu isminde karar kıldı. 21 Ağustos'ta Davutoğlu'nun adı genel merkezde düzenlenen toplantıda Erdoğan tarafından AK Parti'nin yeni genel başkan adayı olarak açıkladı. Tercih edilmemesinden dolayı ne yapacağı merak edilen Binali Yıldırım ise ilk kez Meclis'te bir basın toplantısı düzenledi ve hem AK Parti hem de yarışta olmaya devam edeceği mesajlarını verdi.
DAVUTOĞLU'NA RAKİP OLMASINDAN SON ANDA VAZGEÇİLDİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Davutoğlu arasında iddia edilen görüş ayrılıklarında Erdoğan tarafında yer alan Binali Yıldırım'ın adı AK Parti'nin 12 Eylül'de gerçekleşen 5. Büyük Kongresi öncesinde bir kez daha genel başkanlık için geçti. Kulislerde Erdoğan ve Davutoğlu'nun parti yönetim listesinde anlaşmazlık yaşadığı ve Yıldırım'ın kongrede aday çıkarılacağı konuşuldu. Ancak Erdoğan ve Davutoğlu arasında uzlaşmanın sağlanması üzerine Yıldırım aday olmadı.
YILDIRIM, ERDOĞAN'IN TERCİHİYDİ
Davutoğlu'nun yaklaşık 20 ay sürdürdüğü genel başkanlık ve başbakanlık döneminde Yıldırım'ın ismi hep alternatif olarak gündemde tutuldu. Davutoğlu'nun görevi bırakacağının belli olmasından sonra da kulislerde birçok isim konuşulsa da ibrenin Yıldırım'dan yana olduğu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da tercihinin Yıldırım olacağı hep vurgulandı.
AİLESİYLE DE GÜNDEM OLDU
Binali Yıldırım, zaman zaman ailesinin ticari ilişkileri nedeniyle de kamuoyunda gündemine geldi. Muhalefet milletvekilleri ailenin ticari ilişkilerine yönelik bazı iddiaları da soru önergeleri ile TBMM'ye taşıdı. Son olarak da Yıldırım'ın oğlunun Singapur'da bir kumarhanede çekilmiş görüntüleri basında yer aldı.
Evli ve 3 çocuk babası olan İngilizce ve Fransızca bilen Yıldırım, 22 Mayıs Pazar günü yapılacak AK Parti kongresinde genel başkan seçilecek. Davutoğlu'nun başbakanlıktan istifasını sunmasının ardından da Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 65. hükümeti kurmakla görevlendirilecek. Yıldırım başbakanlığında kurulacak yeni kabinenin önümüzdeki hafta açıklanması bekleniyor. Yeni hükümetin TBMM'deki güven oylaması sürecinin de yine önümüzdeki hafta sonuna kadar tamamlanması hedefleniyor.
YILDIRIM'I BAŞBAKAN OLARAK BEKLEYEN YOĞUN GÜNDEM
Başbakanlık görevini üstlenecek olan Binali Yıldırım'ı ise içeride ve dışarıda yoğun bir gündem bekliyor. Kürt sorunu, Yıldırım'ın da başbakan olarak ilk gündem maddesi olacak. Ortadoğu'da yaşananlar, Suriye, sığınmacılar, AB ile ilişkiler, Rusya ile yaşanan kriz de Yıldırım'ın dış politikadaki çözüm arayacağı konulara arasında yer alacak. Binali Yıldırım uzun yıllar kabinede yer almasına rağmen daha çok yatırımlarla ilgilendi. Kurul üyesi olmadığı için Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantılarına, ilgili bakan olmadığı için de güvenlik zirvelerine katılmadı. MGK'nın ay sonuna doğru toplanması, Yıldırım'ın ilk kez başbakan sıfatı ile katılması bekleniyor.
FİİLİ PARTİLİ CUMHURBAŞKANLIĞI VE BAŞKANLIK DÖNEMİ
Kulislerde Binali Yıldırım'ın AK Parti genel başkanlığının ve başbakanlığının Türkiye'nin fiili olarak partili Cumhurbaşkanlığı ve başkanlık sisteminin uygulanacağı bir dönem olarak da değerlendiriliyor.