IŞİD militanlarının ülkedeki siyasi krizden yararlanarak Sirte'yi kontrol altına aldığına işaret edilen raporda, bazı kent sakinlerinin sigara içtikleri ya da müzik dinledikleri için çarmıha gerildikleri ve kırbaçlandıkları kaydedildi.
‘SOKAK ORTASINDA İNSANLARIN KAFASINI KESİYORLAR’
Sirte'den kaçan 45 kişinin ifadelerine yer verilen raporda militanların, kent sakinlerinin evlerine ve diğer mallarına el koyduğuna dikkat çekildi. HRW uzmanlarına konuşan Sirteliler, insanların sokak ortasında başları kesilerek infaz edildiğini, çarmıha gerilenlerin cesetlerinin günlerce indirilmediğini, maskeli militanların evlere baskın düzenlediğini söyledi.
Görgü tanıkları, IŞİD’in kentte üç hapishane oluşturduğunu, biri dışında tüm bankaları kapattığını, dış dünyayla iletişimin sadece kendi kontrolü altındaki arama merkezlerinden kurulmasına izin verdiğini ifade etti.
BM’YE ÇAĞRI
HRW, BM İnsan Hakları Konseyi'ne Libya'da işlenen insan hakları ihlallerini ve IŞİD'in komuta yapısını ortaya çıkarmak için bağımsız bir uzman ataması ya da farklı bir mekanizma kurması çağrısında bulundu.
IŞİD’İN SURİYE VE IRAK’TAN SONRAKİ EN BÜYÜK KALESİ
IŞİD, 80 bin nüfusa sahip Sirte'yi 2015'in şubat ayında kontrol altına almıştı. Kent sakinlerinden üçte ikisi evlerini terk ederken IŞİD, Sirte'deki liman, havaalanı, enerji santrali ve hükümet binalarına el koymuş ve kenti Suriye ile Irak dışındaki en büyük kalesi haline getirmişti.
ABD yetkilileri, IŞİD'in Libya'da 6 bin kadar militanı olduğunu ileri sürüyor. Libyalı istihbarat yetkilileri ise IŞİD'in ülkedeki militan sayısının 2 binden az olduğunu ve bunların yüzde 70'inin yabancılardan oluştuğunu iddia ediyor.