BBC Türkçe’nin haberine göre, yapılan deneylerde beyin fonksiyonları REM sırasında durdurulan fareler, hemen ardından yapılan hafıza testlerinde başarısız oldu.
Kanada'da McGill Üniversitesi'nde çalışan Dr. Sylvain Williams doğrudan uyuyan beyne müdahale etmeye karar verdiklerini kaydederek, “Farelerde REM uykusunu bozmak için bir yöntem kullandık" dedi.
‘Optogenetics’ adında bir sistemi kullanarak, farelerde belli sayıda bir hücreye, beyinlerine yerleştirilen minik bir optik fiber sayesinde ışık tutan Williams ve ekibi, ışığı yaktıklarında ‘teta titreşimleri’ adı verilen belirli bir beyin ritmi büyük ölçüde azaldığını tespit etti. Eğer bu müdahale farenin REM uykusuna denk gelmişse bunun sonuçları olduğu kaydedildi.
Dr. Williams "REM uykusundaki faaliyeti durdurmak, özellikle hafızanın oluşması ve güçlenmesini engelliyor" diye konuştu.
"Şu anda iki aşama arasındaki farkı bilmiyoruz. Ama REM uykusunun ana bir rolü olduğunu öğrenmek şaşırtıcı bir haber" diyen Williams, araştırmanın bunama ve diğer hafıza sorunları yaşayan hastalarda incelenmeye değer olduğunu aktardı.