Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, ülkesinin asker sayısını artıracağını açıklamıştı. Leyen, Alman ordusunun gelecek 7 yılda ilave 14 bin 300 asker ve 4 bin 400 sivil personele ihtiyaç duyduğunu belirtmişti.
'ABD'YE GÖRE ALMANYA KURNAZLIK YAPIYOR'
Sputnik'in sorularını yanıtlayan Baranets, "Almanya, geleneksel olarak NATO'ya uygun şekilde hareket ediyor ve İttifak'ın 'baş poligonu' olarak işlev görüyor. Almanya, 34 milyar euro'nun üzerinde çok ciddi bir savunma bütçesine sahip olsa da, ABD bunu yetersiz görüyor. Keza Washington'a göre, dört bir tarafı güvenilir ortaklarla çevrili olan Almanya, buna güvenip kurnazlığa başvurdu ve savunma giderlerini kıstı" ifadelerini kullandı.
'ALMANYA, NATO'DA UYGULANAN KISTASIN ALTINDA KALIYOR'
Berlin'den daha aktif rol oynamasını isteyen ABD'nin bundan rahatsızlık duyduğuna işaret eden Baranets, "ABD ve NATO yetkilileri, NATO'da GSYİH'nin yüzde 2'si olarak belirlenen savunma harcamaları sınırının altında kalan Almanya ve diğer ülkelerle ilgili hoşnutsuzluklarını uzun zamandan bu yana ifade ediyor" diye konuştu.
Nitekim Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü'nün verilerine göre, Almanya, 2015'te GSYİH'sinin sadece yüzde 1.2'sini savunmaya harcadı. Son 10 yıl içinde Berlin'in savunma harcaması, GSYİH'sinin yüzde 1.4'ünü geçmedi.
'ABD, RUS TEHDİDİNE İŞARET EDİYOR'
Öte yandan Baranets'e göre, ABD, Almanya'ya ordusunu güçlendirmesini 'Rus tehdidi' nedeniyle tavsiye etti. Ancak, Berlin'in savunma politikasındaki bu değişikliğin bir diğer nedeni de, Avrupa'da yaşanan sığınmacı krizi.
Rus askeri uzman, bu konu hakkında "Alman güvenlik güçleri, sığınmacı akınına karşı koymakta başarısız oldu. ABD, sığınmacı kriziyle mücadele edebilmesi için 'Rus tehdidi' kılıfı altında Almanya'ya savunma harcamalarını artırmayı tavsiye etmiş olabilir" yorumunu yaptı.
Almanya, 1990 yılında 585 bin olan asker sayısını 25 yıl içinde 177 bine kadar indirmişti. Alman ordusunda çalışan sivil sayısı da bu dönemde 215 binden 87 bine gerilemişti.