Reuters'a konuşan MHP'li üst düzey bir yetkili, "Kongre kararı için muhalifler çoğu delegeden tehditle imza topladılar. Sözde bir kongre yapsalar bile o delegelerin önemli bölümü salona gitmez. Ancak bu süreçte Yargıtay olağanüstü kongre yapılmasına dair karar verirse, hukuka saygımız gereği MHP yönetimi ve delegeleri orada oluruz" diye konuştu.
MHP'de olağanüstü kurultay ile ilgili tartışmalar, ocak ayında bazı eski vekillerin kurultay için topladıkları 543 delege imzasını genel merkeze sunmasıyla artmıştı.
Parti tüzüğüne göre olağanüstü kurultayın toplanabilmesi için en az 239 imzaya, kurultayda tüzüğün değiştirilmesi içinse 601 oya ihtiyaç bulunuyor. MHP'de şu ana kadar genel başkanlığa adaylığını açıklayan isimler Meral Akşener, Sinan Oğan, Koray Aydın, Ümit Özdağ ve Süleyman Sazak.
Muhalif adaylardan Akşener dün yaptığı açıklamada, Yargıtay kararı açıklanmasa da 15 Mayıs'ta kongre salonuna gideceklerini belirtirken, "15 Mayıs'ta bu kongrenin yapılacağını düşünüyorum. Büyük kongre delegelerimizin büyük çoğunluğunun o gün orada olacağını düşünüyorum" dedi.
Stratejik Düşünce Enstitüsü'nün (SDE) Siyaset Uzmanı Murat Yılmaz, Akşener'in olası genel başkanlığında parti içi dengeleri gözetemeyeceğini belirterek şu yorumu yaptı:
"Akşener'e MHP dışındaki desteğin, hayatında bu partiyi desteklememiş medyadan gelmesi tuhaf. Ben Akşener'in seçilmesi durumunda bile MHP içerisindeki denge halini muhafaza edemeyeceğini düşünüyorum."
İsminin açıklanmasını istemeyen bir siyasi stratejistse, "Eşit şartlarda bir kurultay yapılırsa Bahçeli'nin zorlanacağını düşünüyorum. Akşener'in olası genel başkanlığı, AKP'li muhalifleri bile harekete geçirebilir" diye konuştu.
'AKŞENER'İN LİDERLİĞİNDEKİ MHP OYUNU YÜZDE 21'E ÇIKARIR'
Öte yandan MHP Genel Merkez yönetimi Akşener'in ardından, muhalif adaylardan Oğan ve Aydın hakkında da disiplin incelemesi başlattı. İncelemeye gerekçe olarak da bu isimlerin parti yönetimini hedef alan açıklamaları gösterildi.
Bahçeli perşembe günü parti teşkilatlarına dönük yayınladığı genelgede, "Kurultay ısrarında olanların amblemimizle faaliyette bulunmasına izin vermeyiz; haklarında girişimde bulunuruz" ifadesini kullanmıştı.
MHP Genel Merkezi'nin parti üyelerini ‘tüzüğe aykırı söz ve faaliyetlerden' ihraç yetkisi bulunuyor.
Akşener hakkında başlatılan incelemeyle ilgili olarak, "Ne yaparsanız yapın, 15 Mayıs'ta o kongre salonun önünde olacağım" şeklinde konuşmuştu.
Muhaliflerin Genel Merkez yönetimine dönük olağanüstü kongre talebinin 1 Kasım 2015 seçimleri sonrasında artmıştı. MHP'nin seçimlerde TBMM'deki sandalye sayısını düşürmesinin ardından olağanüstü kongre yapılması ve yeni bir genel başkan seçilmesi için muhalif kanat ısrarlı davranmış, Bahçeli ise ısrarla 2018'deki normal tarihinden önce kongre olmayacağını açıklamıştı.