Ankara'da saat 14.12 dolayında başlayacak doğa olayında, birkaç dakika sonra Merkür diski, güneş diskinin tamamen içine girmiş şekilde görünecek.
Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Selim Selam 'Merkür geçişi'ne ilişkin açıklamalarda bulundu. Merkür gezegeninin güneş etrafındaki yörünge döneminin 88 gün, yer ile güneş arasından geçtiği kavuşum döneminin ise 116 gün olduğunu belirten Selam, bu nedenle Merkür'ün 1 yıl boyunca en az 3 kez 'iç kavuşum' durumunda bulunabileceğini, bu durumda Merkür'ün karanlık yüzeyinin izdüşümünün bazen güneş diski üzerinde görülebildiğini aktardı.
Bu özel duruma 'transit' veya 'geçiş' adının verildiğini dile getiren Selam, Merkür yörüngesinin ekliptiğe eğiminin 7 derece olduğundan, her iç kavuşumda Merkür görüntüsünün güneş diski üzerine düşmediğini belirtti.
Here 'tis; an updated map of #ISS solar transits via CALSky during tomorrow's #MercuryTransit for CONUS/Canada — pic.twitter.com/1lv3qAKUGF
— David Dickinson (@Astroguyz) May 8, 2016
Selam, pazartesi günü gerçekleşecek Merkür geçişine ilişkin, şöyle konuştu:
"Ankara için Türkiye saati ile saat 14.12'de güneşin görünen diski ile Merkür'ün görünen diskinin dıştan teması ile başlayacak. Saat 14.15'te Merkür diski, güneş diskinin tamamen içine girmiş şekilde görünecek. Saat 17.57'de Merkür diski, güneş diski üzerindeki yolunun ortasına gelmiş olacak. Merkür, güneş önünden geçmeye devam ederken Türkiye saati ile güneş, Ankara'da saat 19.51'de ufkun altına ineceğinden, bizim için geçiş gözlemi sona erecek ve geçiş daha batıdaki noktalardan gözlenmeye devam edecek. Saat 21.42'de ise Merkür'ün güneş önünden geçişi sona erecek."