4 Mayıs'ta Kaleiçi'nde başlayan Festivale, UNESCO Dünya Miras Listesi'nde bulunan ülkelerin temsilcileri de katıldı. Festivale katılan Küba heyeti, Kaleiçi merkezinde düzenlediği sokak konserleri ile Antalya'da Küba rüzgarları estirirken, puro sarmadan salsaya gösterilerini sergiledi.
Makedonya ve İtalya gibi ülkelerden gelen heyetler de sokak sergileri ile kültürlerini Antalya sokaklarında tanıttı. Hıdırellez gecesi Roman kıyafetleriyle festival alanına gelenler, Kaleiçi'nde düzenlenen konserde dans etti.
Hıdırellez ateşi yakıldı, dilekler tutuldu. Sabaha karşı tekne ile denize açılanlar, tuttukları dilekleri Akdeniz'e bıraktı. Antik kalıntılar, falezler, eski minare, hamam ve heykellerin süslendiği Kaleiçi sokaklarında festival boyunca sufi müzik dinletisi, sema gösterileri, defileler, resim sergileri ve dans gösterileri düzenlendi.
'KALEİÇİ UNESCO'NUN ARADIĞI ŞARTLARI TAŞIYOR'
"Kaleiçi'nin UNESCO Dünya Miras Listesine girmesi hem ülkemizin tarihi ve kültürel alanda ön plana çıkmasını sağlayacak hem de turizmi canlandıracak. Kaleiçi antik çağdan bu yana yaşayan yerleşim merkezlerindendir. İlk yerleşim alanlarında yapılan yapıların bir kısmı günümüze kadar ayakta kalmayı başarabilmiştir. Eski tapınaklar ve camiler de korunuyor. Ayrıca Pamphilya başta olmak üzere Kaleiçi tarihi güzellikleri ile de UNESCO'nun öne sürdüğü tüm şartları taşıyan eşsiz bir merkezdir. Kaleiçi'nin UNESCO Dünya Miras Listesine girmesi bu önemli tarihi ve kültürel miras örneklerinin korunarak, gelecek kuşaklara aktarımını sağlayacaktır."
'KALEİÇİ'Nİ DÜNYADAKİ ANTİK KENTLERE ENTEGRE ETMEK İSTİYORUZ'
Kaleiçi'ni uluslararası fuarlara taşıdıklarını ve bu tanıtım atağını festival etkinliği ile sürdürdüklerini söyleyen Uysal, Kaleiçi'ni, dünyadaki antik kentlerle entegre etmek istediklerini vurguladı.
Uysal, "Turistler sadece denizimize, kumumuza değil şehrimize gelsin istiyoruz. Barcelona'da, Amsterdam'da, Münih'de, Berlin'de, Roma'da nasıl turizm varsa bizde de olsun, şehrimizde 12 ay kültür- sanat, 12 ay turist istiyoruz. Kültür hazinesinin ortasında yaşıyoruz. Kültürel güzelliklerimizi, kültürel değerlerimizi bütün dünya ile paylaşmak istiyoruz" diye konuştu.
'KENDİMİZ TANIYALIM Kİ DÜNYAYA TANITALIM'
Kaleiçi'ni Antalyalılar olarak kendilerinin de yeterince tanımadıklarını, kıymetlendirmediklerini kaydeden Uysal, Kaleiçi'nin çok eski çağlardan izler taşıdığını, çok köklü kültürleri içinde barındırmış bir yer olduğunu söyledi.
Uysal, "Bunu dünyadaki yaşayan antik kentlerle ki sayıları yüksek değil, entegre edelim. Dünyadan insanlar gelsin, biz de burada eğlenelim, onlar da eğlensin, kültür alış verişi olsun, her yıl bu halka büyüsün. Antalya şehir merkezinde ticaret olsun, kültür olsun, hareket olsun istedik. Onun sonucu olarak biz bunu yaptık ve yapmaya da devam edeceğiz" diye konuştu.
Uysal, bütün güvenlik kaygılarına rağmen arlarında Küba, İtalya, Makedonya'nın da aralarında yer aldığı 9 ülkeden temsilcilerin Antalya'ya geldiğini söyledi.
Uysal, müzik ve dansın yanısıra Kaleiçi'ni tanıma etkinliklerine ağırlık verdikleri festivalde Hıdırellezi ve yağlı güreşleri de unutmadıklarını söyledi. Uysal, "renkli bir kültür atmosferi" olarak nitelediği birinci uluslararası Kaleiçi festivalinin bundan sonraki yıllarda katılımcı ülkeleri çoğaltarak etkinlikler artırarak devam ettirmeyi amaçladıklarını anlattı.
İTALYA 51 DÜNYA MİRASI İLE İLK SIRADA
Antalla Kaleiçi'nin tali olduğu Dünya Mirası, UNESCO tarafından listelenen, özel kültürel veya fiziksel öneme sahip yerlerden her birine verilen ad. 21 UNESCO üyesi ülkenin oluşturduğu Dünya Miras Komitesi tarafından yönetilen uluslararası Dünya Mirası Programı bu listeyi her yıl güncelliyor. Program, insanlığın ortak mirası için kültürel veya doğal öneme sahip alanı listeliyor, adlandırıyor ve koruyor. 2015 itibarıyla 163 ülkede 802'i kültürel, 197'si doğal ve 32'si karma olmak üzere listelenmiş bin 31 alan bulunuyor. Ülkelere göre bakıldığında İtalya, 51 Dünya Mirası ile ilk sırada yer alıyor.