Ateşkes sürecinden dışlanmış IŞİD ile El Nusra'nın hedef alınması ‘meşru' görülürken, özellikle Nusra Cephesi'yle dirsek temasında bulunduğu bilinen gruplar işleri karıştıran bir faktör. Suriye'deki durumu, yıllarca Şam'da TRT temsilcisi olarak çalışan ve Türkiye'ye yeni dönen gazeteci Musa Özuğurlu ile konuştuk.
‘NUSRA YÜZÜNDEN ATEŞKES YAYILAMADI'
Rusya'nın ateşkes sürecindeki çabalarına dikkat çekerken, Rus temsilcilerinin de katıldığı görüşmeler sonucunda yaklaşık 50 grubun Suriye yönetimiyle ateşkes halinde olduğunu aktaran Özuğurlu, ancak Nusra başta olmak üzere ateşkese katılmayan gruplar nedeniyle ateşkesin geniş bir alana yayılamadığını vurguladı. Özuğurlu, "Çünkü Nusra ipleri tutuyor. Halep'e yoğun saldırılar var bugünlerde. Halep kırsalında hem IŞİD ve Nusra, Humus kırsalında da IŞİD'in saldırıları sürüyor. Ayrıca Şam kırsalında birtakım grupların hem kendi aralarında çatışmaları sürüyor hem de saldırıları söz konusu. Dolayısıyla ateşkes çok oturmuş durumda değil şu an bence" değerlendirmesinde bulundu.
'HALEP SALDIRISININ ENGELİ PAZARLIKLAR'
Suriye ordusunun bölgeye önemli ve nitelikli tahkimat yaptığını ancak Halep'in temizlenmesi operasyonunun bazı pazarlıklar ve müzakereler nedeniyle başlatılamadığına da dikkat çeken Özuğurlu, "ABD'nin birtakım gruplara baskı yapması durumu var, gerçi Amerika ne kadar bastırıyor, ne kadar gönüllü bastırılmasına o konuda emin değilim. Çünkü aynı zamanda ABD o grupları siyasi enstrüman aracı olarak da kullanıyor" vurgusu yaptı.
'HALEP'İ ALAN BU SAVAŞI ÖNDE GÖTÜRECEK'
'İRAN DAHA FAZLA MÜDAHİL OLABİLİR'
PALMİRA'DAN RUSYA VE SURİYELİLERİN MESAJI
Suriye'de uzun yıllar yaşamış Musa Özuğurlu'ya, savaş sürerken Rusya'nın önde gelen orkestralarından Mariinski'nin UNESCO Dünya Mirası listesindeki antik kent Palmira'da düzenlediği ve Putin'in de video aracılığıyla mesaj verdiği konserin Suriyeliler için anlamını da sorduk.
Özuğurlu, konserin Osmanlı döneminde Cemal Paşa'nın Suriyeli Arap aydınları infaz etmesinin anıldığı "Şehitler Günü"ne denk gelmesine de dikkat çekti.
‘ÇİFTETELLİ DİNLEYECEK HALLERİ YOK'
Klasik müzik konserinin Suriye kültürüyle uyumlu olmadığı yorumları için ise Özuğurlu, şunları söyledi:
"Ümmü Gülsüm gibi, Feyruz gibi başka ağır sanatçıları barındıran ya da bunları dinlemeye alışkın olan halk için klasik müzik dinlemek çok zor değil. Çünkü yapılan diğer müzik en az klasik müzik kadar komplike. Dolayısıyla buna yabancı değiller. İkincisi Suriye dışarıdan öyle görünmüyor ama bu alanlarda epey ilerlemişti. Aynı zamanda kalkıp Palmira'da çiftetelli çalacak halleri de yok."