Bozkır, telefon diplomasisinde öne çıkan konunun ise AB Komisyonu'nun eksik olarak gördüğü Terörle Mücadele Kanunu'ndaki ‘terör tanımı' nedeniyle iki taraf arasındaki görüş farklılığı olduğunu vurguladı. Bozkır, 11 ülkeye uyguladıkları vizeyi kaldıracaklarını belirterek "10 ülkeye vize uyguluyorduk, artık bu uygulanmayacak. Kıbrıs Rum Kesimi'ne zaten kâğıt üzerinde sadece ‘Kıbrıs' yazısı ile vize veriyorduk. Bu tanıma anlamına gelmiyor" dedi.
AB Bakanı Volkan Bozkır, gazetelerin Ankara yöneticileriyle yaptığı sohbet toplantısında, vize muafiyeti sürecinin perde arkasında yaşananları anlattı. Bozkır özetle şunları söyledi:
3 Mayıs gecesi AB Komisyon Başkan Yardımcısı Frans Timmermans'la saatlerce telefonda görüştük. Eksik olan kriterleri biliyoruz. Bunlardan birisi de Terörle Mücadele Kanunu'ndaki ‘terör tanımı.' Onlar, terör tanımının AB'nin 2002'de yayınlanmış çerçeve kararına uydurulmasını istiyorlar. Bugünün koşullarında, bizim atabileceğimiz adımlar sınırlı olabilir. Şu andaki ortamda bizim terör tanımını değiştirme lüksümüz olmadığını düşündüğümü belirttim. Bugünkü ortamda biz bu kadar şehit verirken, terörle mücadele bu kadar yoğun sürerken sanki Türkiye'de hiçbir şey yokmuş gibi güzel günlerin tabirleriyle hareket edemeyiz. Terör ve terörist tanımının daha daraltılması görüşündeler. Onların endişeleri, Türkiye terörle mücadele tanımını bu kadar geniş tutarsa vize muafiyeti ve geri kabul anlaşması devreye girdikten sonra, Avrupa'daki mültecilerin bu geniş tarifi gerekçe göstererek siyasi iltica talebinde bulunma ihtimalinden kaynaklanıyor.
‘EN ZOR AYAK PARLAMENTO'
‘11 ÜLKEYLE VİZE KALKACAK'
Parlamentodan sonra AB Konseyi'nin kararı gerekecek. Konseyde sorun olacağını düşünmüyorum. Konseyin zaten bu yönde 18 Mart'ta verdiği bir karar var. AB Komisyonu'nun, ‘Türkiye'yi Schengen vizesinden muaf ülkeler listesine alması, vatandaşlarına da vize serbestisi uygulanmasını önermesi' önemli. Bundan sonraki süreç bu cümle üzerinden yürüyecek ve konseyi de etkileyecek.
Kıbrıs haricinde vize kalkacak diğer ülkeler ise şöyle: Avusturya, Belçika, Macaristan, Hollanda, Polonya, Portekiz, İspanya, Malta, İngiltere ve İrlanda.