BBC Türkçe Servisi’nin aktardığına göre, yaşanan bu süreci sayfalarına taşıyan Financial Times’ın haberinin başlığı ‘Kriz görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından, Türkiye başbakanı istifa yolunda.’
Dünkü görüşmenin konusunun ‘Davutoğlu'nun ülkenin seçilmiş lideri olarak bağımsızlığı’ olduğunu aktaran gazete, şu değerlendirmelerde bulundu: “Görüşme Sayın Erdoğan'ın, mevcut konumuna karşın, esasında tüm muhaliflerinden kurtulmak ve hükümeti tamamen kontrol altında tutmak için yeterli güce sahip olduğunu gösterdi.”
Öte yandan Financial Times’a konuşan ve adı açıklanmayan bir kaynak Davutoğlu’nun kararının değişebileceğini, bunun da partide ne kadar desteğe sahip olduğunu ölçme girişiminin sonucuna bağlı olduğunu söyledi. Gazete ise Davutoğlu’nun, Erdoğan’ın hem medyada hem de Meclis’teki destekçilerine üstünlük sağlayamadığı notunu ekledi.
“Davutoğlu'nun potansiyel halefleri arasında; ismi artık kapatılan 2013'teki yolsuzluk soruşturmasında geçen Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Enerji Bakanı ve Cumhurbaşkanı’nın damadı Berat Albayrak ile Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın adı geçiyor” denilen haberde, bu üç ismin de ‘Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sadık’ kişiler olarak görüldüğü kaydedildi.
Gazete, Başbakan Davutoğlu’nun ekibinden bir kişinin “Başbakan’ın gün boyunca, sorunu Cumhurbaşkanı’na saygı çerçevesinde çözeceği yolunda büyük umut vardı” sözlerini de aktararak ‘Davutoğlu’nun, Erdoğan’la görüşmeye giderken danışmanlarına, kendisinin anayasal yetkilerine saygılı olması halinde, Cumhurbaşkanı’na bu yıl yapılacak (anayasa) referandumunda yeniden destek vereceğini söylediği’ bilgisi paylaşıldı.
Yaklaşık bir buçuk saat süren görüşme sonrası taraflardan açıklama yapılmazken, Başbakana yakın bir kaynak Financial Times'a şu yorumda bulunmuş: “Samimi ama sonuçsuz bir görüşmeydi.”
TÜRK LİRASI DOLAR KARŞISINDA YÜZDE 4.5 DEĞER KAYBETTİ
Gazete ayrıca, dünkü Erdoğan-Davutoğlu görüşmesinin ardından Türk lirasında yaşanan değer kaybını hatırlatarak, liranın, dolar karşısında yüzde 4.5, borsadaki hisse senetlerinin de yüzde 2’den fazla değer kaybettiğini vurguladı.
Dünkü sürpriz Davutoğlu-Erdoğan görüşmesini okurlarına aktaran bir diğer gazete de Times oldu.
‘Erdoğan sınırsız güç sahibi olmak için Başbakanı’nı görevden alma komplosu kuruyor’ başlıkla habere göre, Türkiye’nin son dönemde yaşadıklarının nedeni ‘Türkiye siyasetinin geleceği için verilen mücadele ve birbirinin tam zıddı iki kişilik.’
Gazete Erdoğan’ı ‘işçi sınıfı ve sokaktan gelme, doğuştan siyasetçi’ olarak tanımlarken, Davutoğlu hakkında ‘Erdoğan tarafından bu göreve getirilmiş bilgiç bir akademisyen’ değerlendirmesinde bulundu.
‘ERDOĞAN ERKEN SEÇİM İÇİN BASTIRIYOR’
Bu arada Times’a konuşan AK Parti kaynakları, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yazın erken seçime gidilmesi için bastırdığını söyledi.
Guardian ise Başbakan Davutoğlu’nun geleceğinin muallak olduğu yorumunda bulundu. Gazeteye konuşan Washington Enstitüsü Türkiye Araştırmaları Programı Direktörü Soner Çağaptay'a göre de Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin demokrasi tarihinde en fazla kontrol sahibi lider.
Çağaptay'ın son gelişmelere ilişkin yorumu şöyle: “Dünkü gelişme, orduyu ve meclisi kontrol eden Erdoğan'ın Türkiye'de kurumları zayıflatmasının son aşaması. Ayrıca gelinen noktada bir kişinin ne kadar fazla güç sahibi olduğunu gösteriyor. Davutoğlu'nun görevi bırakması Erdoğan'a, kendisini başarısız bazı politikalarından uzaklaştırma ve bunları Davutoğlu'na yükleyebilme fırsatı verecek.”