Petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle geçen yıl 98 milyon dolar’lık bütçe açığı veren Suudi Arabistan, petrole bağımlılığını azaltmak için düğmeye bastı. Kadınların iş hayatını katılması, işsizlikle mücadele, altyapı ve kalkınma projelerinin sürdürülmesi, özel sektörün ekonomiye katkısının arttırılması gibi başlıkları içeren ‘Vizyon 2030’ planı kabul edildi.
Dünya gazetesinden Aydın Şahinalp’in haberine göre plandan öne çıkan bölümler şunlar:
Suudi Arabistan'da kadınların işgücüne katkısının yüzde 30'a çıkarılacak. Halihazırda bu oran yüzde 22'ler civarında.
İşsizlik oranı yüzde 11.6’den yüzde 7'ye düşürülecek.
Kamuya ait askeri sanayi şirketlerinin halka arzı 2017 sonuna kadar tamamlanacak.
Küçük işletmelerin gayrisafi yurtiçi hasıla büyümesine katkısı yüzde 20'den yüzde 30'a çıkarılacak.
Devam eden altyapı ve kalkındırma projelerinin hiçbiri durdurulmayacak.
Özel sektörün ekonomiye katkısı yüzde 40'tan yüzde 60'a çıkarılacak.
163 milyar riyal (44 milyar dolar) olan petrol dışı devlet geliri 1 trilyon riyale (267 milyar dolar) yükseltilecek.
Vizyon 2030’un merkezinde ise Suudi Arabistan petrol şirketi Aramco'nun halka arzı var.
Planın kabul edilmesinin ardından El Arabiya’ya konuşan Suudi Arabistan 2. Veliaht Prensi ve Savunma Bakanı Muhammed bin Selman, Aramco'nun seçilmiş bir yönetim kurulundan oluşan holding şirkete dönüşmesini istediğini belirterek, “Eğer Aramco'nun yüzde 1'i, yalnızca yüzde 1'i halka arz edilirse bu yeryüzündeki en büyük halka arz olacak” dedi.
Aramco'nun değerinin 2 trilyon dolar'ın üzerinde olmasını beklediğini ve şirketin yüzde 5'ten azının satılacağını söyleyen Prens Muhammed ayrıca, Aramco'nun Suudi borsasına kayıtlı olacağını söyleyerek, gözden geçirdikleri fikirlerden birinin ABD piyasasında şirket hisselerini satın alacak bir fon kurarak likiditeye yardımcı olmak olduğunu söyledi.
Dünyanın en büyük petrol şirketi Aramco'nun kutsal addedilmesinin tehlike oluşturduğuna dikkati çeken Prens Muhammed, “Suudi Arabistan'ın yıllar boyunca petrole bağımlı olması nedeniyle diğer yatırım sektörlerini etkiledi. Ancak devletin, mali gelir olarak petrole bağımlılıktan kurtulmanın zamanı geldi artık” ifadelerini kullandı.
Suudi Arabisan'ın Kamu Yatırım Fonu'nu dünyanın en büyük fonu yapacaklarını aktaran Prens Muhammed, “Söz konusu yatırım fonu, küresel yatırım kapasitesinin yüzde 10'undan fazlasını kontrol edecek. Bu fon, dünyada büyük bir ekonomik güç olacak. Geçen yıl söz konusu fonda yapılan yapılandırmayla 30 milyar dolar kar elde etmişti” diye konuştu.