Görüşmeye saatler kala prensin Suudi Arabistan delegelerine telefon ederek toplantıdan ayrılmalarını emrettiği ileri sürülen Financial Times haberinde, “Oysa diğer ülkelerin temsilcilerinde, Suudilerin anlaşmaya hazır olduğu ve anlaşmanın birkaç saat içinde yapılacağı izlenimi oluşmuştu. Hatta Kuveyt gibi Suudi Arabistan’ın müttefikleri bile iyimserlik ifade etmişti” dendi.
Suudi Arabistan Petrol Bakanlığı’nın üretimi dondurma anlaşmasını imzalama niyetinde olduğunu savunan gazete, “Ülke, Ocak-Mart döneminde petrol üretimini 10,2 milyon varil düzeyine kadar indirmişti. Ayrıca Bakan Ali el Naimi, niyetlerinin Riyad’ın iradesine aykırı olduğuna küçük bir ipucu bile vermemişti” ifadelerine yer verdi.
‘PETROL POLİTİKASI PRENSİN KONTROLÜNDE’
Prens Muhammed Bin Salman’ın, Petrol Bakanı Ali El Naimi’nin tüm planlarını bozduğunu ve bakanı ikinci plana ittiğini yazan Financial Times, “Bu olay, ülkenin petrol piyasasındaki politikasının tamamen prensin kontrolünde olduğunu ve yönetiminde Suudi Arabistan’ın öngörülemez bir oyuncu haline geldiğini gösteriyor” dedi.
‘PETROL, İRAN’LA SAVAŞTA SİLAH HALİNE GELDİ’
Gazete, 30 yaşındaki prensin, 2015’te babası tahtaya çıktıktan sonra önemli etki elde ettiğini kaydetti.
Yazıda, “Onun yönetiminde, Suudi Arabistan’ın petrol piyasasındaki politikasını fiyatlar değil dış politika etkiliyor, öncelikle de İran’la olan şiddetli rekabet. Uzmanların sözlerine göre Suudi Arabistan için petrol, İran’la dolaylı savaşta bir silah haline geldi” dendi.