Genel Kurul'a başkanlık eden TBMM Başkanı İsmail Kahraman, milletin hür ve bağımsız iradesinin en güçlü ve etkili bir şekilde temsil edildiği, Meclis'in kuruluşunun 96. yılını idrak etmenin bahtiyarlığına ulaşmış bulunduklarını belirterek, "23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız, kutlu olsu" ifadesini kullandı.
DAVUTOĞLU: ORTAK TARİHİ HİKAYEMİZİ HİÇ UNUTMAYALIM
Davutoğlu, herkesin ortak tarihi bir hikayesi olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Bizi birleştiren, zorluklara karşı güçlü kılan, geleceğe ümitle bakan ortak tarihi hikayemizi hiç unutmayalım. Trablusgarp, Balkan acıları, İstanbul'u savunmak için bütün bir kadim kültürün milletleri Çanakkale'ye aktılar. Akamayanlar Trablusgarp'ta, Muhammad İkbal gibi Lahor'da oturup, 'Ya Rab, eğer ahiret günü geldiğinde bana sorarlarsa dünyadan en aziz neyi getirdin, Edirne ve Trablusgarp şehidi Türk kardeşlerimin kanını getirdim ya Resulallah' diyerek, Anadolu'da yüreği çarpan Muhammed İkbal vardı."
KILIÇDAROĞLU: EGEMENLİK SON FERDİNE KADAR ULUSUNDUR
Ulusal egemenliğin çoğulcu bir rejim, temsilde adalet ve hukukun üstünlüğü meselesi olduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:
"Çoğunluğun güçlü, güçlünün de haklı olduğu, yasaların, yurttaşların baskı, korku, yasaklar, kin, yoksulluk ve istikrarsızlık tehditleriyle yönlendirildikleri bir sistem, çoğulcu bir sistem değildir. 'Sandıktan çıktım ne istersem yaparım' anlayışı, ulusal egemenlik kavramıyla bağdaşmaz. Çünkü ulusal egemenlik, sandıktan çıkan oy sayısına bağlı bir kavram değildir. Egemenlik, en son ferdine kadar bütün ulusundur; kayıtsız şartsız milletindir. Hiçbir güç, kaynağını nereden aldığını iddia ederse etsin, milletin üzerinde vesayet kuramaz; kurmaya çalıştığı vesayetin kaynağı olarak da bizzat milletin kendisini gösteremez. Böyle bir yönetim tarzı, demokrasi ve cumhuriyet ilkeleriyle de bağdaşmıyor.
BAHÇELİ: BU TOPRAKLARI VATAN YAPTIK NAMUS BİLDİK
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "23 Nisan 1920'de küllerimizden yeniden doğduk. Bu toprakları vatan yaptık, namus bildik. Gemileri yaktık, gidecek, yerleşecek, sığınacak başka bir vatan olmadığını kanımızla, canımızla teyit ve tescil ettik." dedi.
Milli Mücadelenin, Mondros'la başlayıp Lozan sonrasına kadar genişleyen uzun, yorucu ve kavurucu bir sürecin özeti olduğunu belirten Bahçeli, şunları kaydetti:
"Ordular kuran, ordular yöneten, Türk milletinin egemenlik haklarını cansiperane temsil eden Meclisimiz bu yüzden Gazi'dir ve bu unvana fedakarlıklarla layık bulunmuştur. Millet yaşadıkça çarenin tükenmeyeceği, umutların sönmeyeceği, imkansızlıkların bahane olmayacağını İlk Meclis'in saygın temsilcileri yaşayarak göstermişlerdir. Ayrışmanın yolları asla aranmamış, bir arada yaşamanın kudretine bağlanılmış, bin yıllık kardeşlikte karar kılınmıştır. Bugünlerde aziz milletimizi temsil makamında bulunan bizlere örnek olacak, yolumuzu aydınlatacak tutum ve davranışların kaynağı İlk Meclisimizin ruh kökünde, asil üyelerinde ziyadesiyle mevcuttur."
ERDOĞAN DA KATILDI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar ve kuvvet komutanları da birleşimi izledi.