Rapoza, Forbes dergisi için kaleme aldığı makalede, “Rusya belki kendi Brie peynirini veya bazı meyve türlerini üretemiyor ama daha fazla morina yakalayabilir ve yerel çiftliklerde daha fazla tavuk besleyebilir. Çiftçiler, sübvansiyonlarla onlara destek olan hükümet gibi, bir ölçüde Avrupasız hayatlarından memnun” dedi.
Böyle bir politikanın ancak uzun vadede sonuç verebileceğini belirten uzman, bazı alanlarda yerel üretiminin şimdiden önemli ölçüde arttığını ifade etti.
Gıda sektörü için en büyük sorunun enflasyon olduğunu ama şimdi rublenin güçlenmesiyle enflasyonun düştüğünü kaydeden Rapoza, “Halihazırda enflasyon yüzde 7,3 ve Rus hükümeti, ithal ikamenin plana göre işlediğini söyleyebilir. Bu anlamda Rusya gerçekten de Avrupa olmadan yaşayabilir” dedi.
Avrupa’nın uyguladığı yaptırımların büyük ölçüde bankaları ve büyük şirketleri etkilediğini söyleyen Forbes yazarı, Rus enerji şirketlerinin fazla etkilenmediğini belirterek, “Örneğin, halen Kuzey Akım-2 projesi tartışılıyor ve şu unutulmamalı ki, Rusya Avrupa’nın en büyük doğalgaz tedarikçisi olarak kalıyor” diye konuştu.