Uluslararası toplumun İsrail'in Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini tanıma vakti geldiğini söyleyen Netanyahu, Suriye'nin eski günlerine dönme ihtimalinin zayıf olduğunu da savundu.
SURİYE’DEN BMGK’YA MEKTUP
Suriye’nin BM Daimi Temsilcisi Beşar Caferi, Cenevre’de BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ile yaptığı görüşmenin ardından açıklama yaparak “Netanyahu’nun işgal altındaki Golan Tepeleri’nde toplantı yaparak sergilediği sorumsuzca ve provakatif eylemleri ele aldık. Suriye hükümeti bu provokasyona karşı BM Güvenlik Konseyi’ne mektup göndererek bu duruma tepki göstermesini ve Golan’da böyle bir toplantının bir daha yapılmamasını sağlamasını istedi” dedi.
ARAP BİRLİĞİ’NDEN TEPKİ
Arap Birliği de, Netanyahu'nun Golan Tepeleri ile ilgili açıklamasını kınadı. Arap Birliği'nden yapılan yazılı açıklamada, "Netanyahu’nun sözleri, tansiyonu yükseltmenin yanı sıra uluslararası hukuk ilkelerinin, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu ile BM Güvenlik Konseyi kararlarının, insan hakları ve Cenevre anlaşmalarının ihlalidir" denildi.
İsrail’in Suriye'deki krizden istifade ederek Golan Tepeleri’ne yönelik işgali sürdürdüğüne dikkat çekilen açıklamada, "Suriye'nin işgal edilmiş Golan Tepeleri’ni geri alması, Arap olan Suriye halkının egemenlik hakkıdır" ifadeleri kullanıldı.
Golan Tepeleri, Haziran 1967’de Altı Gün Savaşı olarak bilinen Arap-İsrail Savaşı’nın bitimiyle İsrail işgali atına girmişti. İsrail, 1981'de Golan'ın ele geçirdiği bölümlerini çeşitli uluslararası kararlara rağmen tek yanlı olarak ilhak etmişti.