Bu unsurlara karşın Suriye'de nüfusun yüzde 60'dan fazlasını içeren hükümet kontrolündeki bölgelerde sandık kuruldu. Peki Suriye içinden süreç nasıl görünüyor?
'SEÇİMLERE KATILIM CİDDİ ORANDA'
İç savaşın öncesinden bu yana Suriye'de bulunan gazeteci Hediye Levent, seçimleri yerinde izledi, başkent Şam'da Suriyelilerin nabzını tuttu.
'SURİYE İÇİNDE BAMBAŞKA BİR SÜREÇ VAR'
"Suriye içindeki gündem ile Suriye dışındaki gündem zaman zaman birbirinden farklı olabiliyor. Bu durum seçimler için de geçerli. Ülke dışından bu seçimler meşru değildir, bu meclis kabul edilir mi, edilemez mi, bağımsız seçim yapıldı mı yapılmadı mı gibi sorular çerçevesinde tartışılsa da aslında Suriye içinde bambaşka bir süreç ilerliyor. Cenevre görüşmeleri dahil olmak üzere halk düzeyinde söylüyorum, ülke dışındaki gelişmelere paralel olarak takip ettiğini söylemek mümkün değil."
‘MUHALEFETİN SOKAKTA KARŞILIĞI YOK'
‘ELEŞTİRİLER EKSİK DEĞİL AMA…'
Levent, "2011'in başından itibaren her ne kadar partinin siyasi hayata girmesi için siyasi düzenlemeler yapılmış olsa da bunların pratiğe geçmesi için belli bir zamanın geçmesi gerekiyor diyebiliriz. Her seçim neredeyse çok partili siyasal hayata geçiş tecrübesine yakın bir basamak ekliyor da diyebiliriz" dedi.
'ESAD'IN KALMASINI İSTEYEN GENİŞ BİR KİTLE VAR'
Diğer yandan da beş yıllık savaşın ardından ülkeyi toparlayacak alternatif bir lider çıkmadığını, dış muhalefetin ise pek karşılığı olmadığını belirten Levent, durumu şu sözlerle anlattı:
'ŞAM, KÜRTLER KARŞISINDA PAZARLIĞA AÇIK'
Kuzey'deki Kürtlerin liderliğindeki Rojava bölgesinde son dönemde öne çıkan federasyon tartışmaları karşısında ise Şam'ın olumsuz bazı resmi açıklamalara karşın ‘sakinliğini koruduğuna' dikkat çeken Levent, şu değerlendirmeyi yaptı: