Suriye halkı, çatışmaların başladığı 2011’den bu yana ikinci kez sandık başında. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad tarafından şubat ayında ilan edilen, 250 sandalyeli Halk Meclisi seçimleri için oy verme işlemi TSİ 07.00’de başladı. Suriye Devlet Başkanı Esad ve eşi Esma Esad da sabah saatlerinde başkent Şam'daki El Esad Kütüphanesinde oy kullandı.
قبل قليل.. الرئيس #الأسد والسيدة عقيلته يدليان بصوتيهما في انتخابات مجلس الشعب بمكتبة الأسد بـ #دمشق.. pic.twitter.com/4vRh57vYBG
— Syrian Presidency (@Presidency_Sy) April 13, 2016
Esad çifti oy vermeden önce, Kütüphane'deki seçim görevlileri ile sohbet etti.
الرئيس الأسد والسيدة عقيلته في المركزالانتخابي بمكتبة الأسد بدمشق اليوم قبيل الإدلاء بصوتيهما في انتخابات مجلس الشعب pic.twitter.com/epbCgIRnSC
— Syrian Presidency (@Presidency_Sy) April 13, 2016
'VATAN TOPRAK, HALK VE KURUMLARDAN İBARET BİR BÜTÜNDÜR'
Esad oyunu verdikten sonra ise gazetecilere değerlendirmelerde bulundu. ‘Suriye halkının beş yıldır masum kanı akıtan ve altyapıyı geniş şekilde sabote eden bir teröre karşı savaş verdiği’ni söyleyen Esad, dış güçler tarafından desteklendiğini belirttiği ‘teröristler ve efendileri’nin hedeflerine ulaşamadıklarının altını çizdi.
Yaşananların Suriyeliler tarafından da görüldüğünü ifade eden Esad, bu nedenle de hem parlamento hem de cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılımın yüksek olacağı tahmininde bulundu. Esad seçimlere katılan adaylarının sayısının yüksek oluşuna da dikkat çekti.
Esad ayıca, “Vatan toprak, halk ve kurumlardan ibaret bir bütündür. Tüm bu faktörleri bir arada toplayanın da anayasa olur” ifadelerini kullandı.
Şam hükümeti, sadece Suriye ordusunun kontrolündeki bölgelerde sandık kurulduğunu açıklarken, IŞİD’in başkent ilan ettiği Rakka başta olmak üzere muhaliflerin elindeki yerlerde oy verilmeyecek. AFP, sandıkların kurulduğu yerlerde yaşayanların ülke nüfusunun yüzde 60'ını oluşturduğuna dikkat çekti.
Oy verme işleminin TSİ 16.00'da sona ermesi planlanırken, Suriye Yüksek Seçim Komitesi'nin ülkenin genelinde ya da bazı bölgelerde sandıkların kapanış saatini ertleme hakkı bulunuyor.
Suriye Yüksek Seçim Komitesi tarafından düzenlenen seçimde oy verebilmek için 18 yaşından büyük olmak yeterli değil; zihinsel engelli ve hükümlüler oy kullanma hakkına sahip değil.
Seçimler için yarışmak da kolay değil. Suriye Yüksek Seçim Komitesi, Halk Meclisi seçimlerine katılmak için başvuran 7000 aday adayından yaklaşık 3 bin 500'ünün başvurusunu kabul etti. Zira Suriye yasalarına göre, aday olmak için 25 yaşından büyük ve son 10 yıldır Suriye pasaportu taşıyor olmak gerekiyor. Aday olabilmek için ayrıca, yüksek öğrenimi tamamlamış olma şartı da aranıyor.
Bu arada ABD, Suriye’de rejimin yapacağı genel seçimlerden çıkacak sonucu tanımayacağını açıkladı. Kendileri için bu seçim sonucunun geçersiz olacağını söyleyen ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili, çatışmalar nedeniyle milyonlarca insanlarını evlerini terk ettiği Suriye’de bugün yapacak seçimin Suriye halkını temsil ettiğini düşünmediklerini belirtti.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner da “Temsiliyet anlamında bu seçimi meşru görmüyoruz. Bu seçimler Suriye halkının iradesini temsil etmiyor” demiş ve Suriye’de şu anda seçim düzenlemek için “erken” olduğunu söylemişti.
BM: SÖZ KONUSU SEÇİMLERLE İLGİLENMİYORUZ
Benzer bir açıklama BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq'tan da geldi. “Biz söz konusu seçimlerle ilgilenmiyoruz” diyen Haq, önceliklerinin Cenevre’deki müzakereler olduğunun altını çizdi. BM'nin Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın odaklandığı konunun da bu seçimler olmadığını vurgulayan Haq, BM olarak taraflar arasındaki diyalogla ilgilendiklerini ifade etti.
ALMANYA: ESAD'IN DÜZENLEDİĞİ SEÇİMİN SONUÇLARINI TANIMAYACAĞIZ
Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Schaefer de Suriye'de düzenlenen parlamento seçimlerinin sonuçlarını tanımayacaklarını açıkladı.
Suriye'nin bulunduğu durum içinde özgür ve adil seçimler düzenlemenin imkansız olduğunu söyleyen Schaefer, Alman hükümetinin Esad tarafından organize edilen seçimin sonuçlarını kabul etmeyeceği vurguladı.
SURİYE'DE SEÇİM, CENEVRE'DE MÜZAKERE
Yaklaşık 3500 adayın yarıştığı seçimlerin bir diğer önemi ise İsviçre’nin Cenevre kentinin ev sahipliğinde yapılacak görüşmelerin yeni turunun başladığı günde gerçekleştirilmesi.