Devlet başkanlığı görevi sona erdikten 4 ay sonra Başkent Buenos Aires'e gelen Kirchner, Federal Merkez Mahkemesi 'Comodoro Py'de Hakim Claudio Bonadio'ya yazılı ifade sundu. İfade vermeye geldiğinde Kirchner'i binlerce destekçisi mahkeme binası önünde karşıladı.
Kirchner de slogan ve hazırladıkları pankartlarla kendisine destek vermeye gelenlere mahkeme çıkışında hitap etti. Kirchner, destekçilerine yaptığı konuşmada, "Rahat olabilirsiniz. Beni 20 kez de ifade vermeye çağırabilirler, beni hapse de atabilirler ama düşündüklerimi söylememi engelleyemeyecekler. Benim yasal dokunulmazlığım yok ama halkımdan aldığım dokunulmazlığım var " ifadesini kullandı.
Kirchner son seçimlerde kendisine yasal dokunulmazlık sağlayacak herhangi bir göreve adaylığını koymamıştı.
'YAPABİLSELER K HARFİNİ BİLE YASAKLARLAR'
Devlet Başkanı Mauricio Macri hükümetinin kendisi ve eski yöneticiler üzerinde 1955 Peron dönemi sonrasına benzer takip ve yasaklama uygulamalarına imza attığını belirten Kirchner, “Yapabilseler soyadımın ilk harfi olan K'yı bile yasaklarlar” ifadesini kullandı.
Kirchner'in eleştiri okları selefi Macri'yi de hedef aldı: “ Benim, kardeşlerimin, annemin ya da babamın adına bir off- shore hesabı çıksaydı tahmin edebiliyor musunuz neler olurdu? Bütün bunlar benim hakkımda tek bir hedefleri olduğunu gösteriyor: 12 senelik iktidarım sırasında kazanılmış hakları tırpanlamak.”
Arjantinlileri kendi dönemi ve son dört aylık dönemi arasında kıyaslama yapmalarını isteyen Kirchner, “Ekonomik durumunuz iyileşti mi kötüleşti mi bakmanızı istiyorum. Kime hangi sebeplerden oy vermiş olursanız olun, bu kötü gidişata dur demek için yurttaş cephesi kurulmasını öneriyorum” diyerek, 2017 ara seçimlerinin de temel sloganının ipucunu verdi.
ÜLKE TARİHİNDE BİR İLK DAHA
Kirchner 9 Aralık 2015'te 8 yıllık başkanlık macerasının son gününde son kez hükümet binası Casa Rosada'dan (Pembe ev) halka seslenmişti. Yüzbinlerce Arjantinlinin eşlik ettiği veda konuşması ülke tarihinde de bir ilke işaret ediyordu. Arjantin demokrasi tarihinde ilk kez görev süresi sona eren bir başkanı binlerce kişi uğurluyordu. Görevini yüzde 60'a yakın olumlu algıyla bırakan Kirchner yasa gereği yeniden aday olamamıştı.
TELEVİZYONLAR MACRI'YI DEĞİL KIRCHNER'İ YAYINLADI
Bu konuşmadan 100 gün sonra Kirchner ülke tarihinde yine bir ilke imza attı ve ilk kez bu kadar kısa sürede hakim karşısına çıkan ilk başkan oldu, ancak yine yalnız değildi. Kirchner adalet sarayı Comodo Py'de içeride ifade verirken dışarıda on binlerce Arjantinli kendisine destek veriyordu. Öyle ki Macri Salta kentinde konuşma yaparken bütün televizyonlar Kirchner'in konuşmasını canlı vermeyi tercih etti. İktidarı boyunca çok sık bütün kanallardan ‘ulusa sesleniş’ konuşmaları yapmakla suçlanan Kirchner, muhalefetinin yüzüncü gününde de zımmen TV kanallarını hegemonyası altına aldı.
Bu arada New York 2. Temyiz Mahkemesi, Arjantin’in mağduriyetinin giderilmesine karşı tahvil sahiplerinin itirazlarını dinledikten sonra ülkenin borçlarını ödemesini engelleyen tedbirleri kaldırma kararı aldı. Arjantin'in resmi haber ajansı Telam’da yer alan habere göre, mahkeme kararı, Arjantin’in temerrüde uğramış tahviller konusunda kreditörlerle arasındaki ihtilafı gidermesi sonrasında geldi. Arjantin’in perşembe günü aralarında Elliott Management’s NML Capital Ltd. ve Aurelius Capital Management'in de bulunduğu 4 büyük kreditöre ödeme yapması gerektiği belirtiliyor.
Kara sonrası bir açıklama yapan Maliye Bakanı Alfonso Prat-Gay, Arjantin’in gelecek pazartesi gününden itibaren borçlarını tanzim etmeye başlayacağını ve gelecek hafta cuma günü itibarıyla borçlarını ödeyeceğini söyledi.
NE OLMUŞTU?
Şirketlerin avukatları, müşterilerinin perşembe günü ödeme yapılmaması durumunda anlaşmayı feshetmeden biraz daha bekleyebileceklerini açıklamıştı.
Ancak avukatlar New York 2. Temyiz Mahkemesi’nden tedbirleri kaldırmayarak Arjantin’e son ödeme tarihi konusunda baskı yapmasını talep etmişti.
Aynı kreditörler 2005 ve 2010 yılında Arjantin borçlarının yeniden yapılandırılması talebini kabul etmemişti.
ABD Bölge Hakimi Thomas Griesa, Arjantin üzerindeki tedbirleri ortadan kaldırabileceği yönünde bir karar almış ve böylece Arjantin borçları hakkında iki kanunu yürürlükten kaldırarak 29 Şubat’ta kreditörlerle uzlaşmasını sağlamıştı.
Griesa 2 Mart’ta kararını resmileştirmiş, Arjantin Temsilciler Meclisi ve Senato da bu iki borç yasasının kaldırılmasını oylamıştı.
Kararla birlikte Arjantin hükümeti tarafından, 'akbaba fonları' olarak da nitelenen yıllardır ülke borçlarının yeniden yapılandırılmasına yanaşmayan kreditörlerle 15 yıldır süren hukuki ihtilaf ve dava sürecinin sona ermek üzere olduğu belirtiliyor.