Projenin tüm insanlık için önemli olduğunu söyleyen Milner, “Halihazırda, evrende yalnız mıyız sorusuna yanıt bulmak için gereken teknolojiye, imkana, teçhizata ve yazılıma sahibiz. Sanırım, önümüzdeki 10 yılda, geride kalan 55 yılda olduğundan daha fazla ilerleme kaydedebiliriz” dedi.
Stephen Hawking and a Russian billionaire want to send tiny light-propelled “nanocrafts” to Alpha Centauri https://t.co/IzJKajcPhi
— Quartz (@qz) April 12, 2016
'HAWKING FAALİYETİMİZE İLHAM VERİYOR'
Stephen Hawking ile 1987 yılında tanıştığını belirten Rus işadamı, son 10-15 yılda harekete geçen faktörlerin bir kombinasyonu sayesinde bu projenin mümkün olduğunu kaydetti. Bu konuyla her zaman ilgilendiğini söyleyen Milner, şöyle devam etti:
“Öncelikle galaksimizde, Dünya’ya benzer milyarlarca gezegen tespit edildi ve en güçlü teleskopların kullanımı konusunda anlaşma fırsatı doğdu. Ve nihayet, bilgisayar ve yazılım teknolojisi gereken düzeye ulaştı, bunun sayesinde sinyallerin eskisinden yüz kat daha hızlı işlemden geçmesi mümkün oldu. Hawking, faaliyetimize ilham veriyor. Bu girişimi aktif biçimde destekledi. Bize danışmanlık yapıyor, bu konuda çok şanslıyız.”
The most ambitious alien finding project in history has been launched by Stephen Hawking https://t.co/YhQhXdHQxY pic.twitter.com/Elxim6HX50
— The Independent (@Independent) April 12, 2016
SADECE 1 GRAM AĞIRLIĞINDA
Starshot projesi kapsamında, ‘nanocraft’ adı verilen ve sadece 1 gram ağırlığında olan aracın, 4.37 ışık yılı uzaklıkta bulunan Alfa Centauri’ye gönderilmesi planlanıyor. Nanocraft’ın 20 yılda Alfa Centauri’ye ulaşması beklenirken, mevcut uzay araçlarının en hızlısı, bu mesafeyi 30 bin yılda kat edebiliyor.
LIVE: How do you solve fuel problem in interstellar travel? Lose the fuel — Milner https://t.co/DK1hQ1vGZ8 #Starshot #Hawking
— Sputnik (@SputnikInt) April 12, 2016
'YILDIZLARARASI YELKENLİ GEMİ'
Çeşitli lazerler tarafından oluşturulacak tek bir ışının yaratacağı itmeyle ilerleyecek olan nanocraft’ın, ışık hızının yüzde 20’sine ulaşabileceği ifade edildi. Rus işadamı, ‘yıldızlararası yelkenli gemi’ adını verdiği cihaz sayesinde, olası gezegenlerin fotoğrafının çekilebileceğini ve başka bilimsel veriler toplanabileceğini ifade etti.