Midilli’deki geçici merkezde bulunan 3 bin 21 sığınmacıdan 2 bin 800’ü iltica, Sakız’daki 1 bin 766 ise 600 kişinin iltica başvurusunda bulunduğu belirtildi.
Bu arada Atina hükümetinin sığınmacılardan sorumlu sözcüsü Yorgos Kiriçis, sürecin bu hafta sonunda yeniden başlayabileceğini belirterek, “Bu mümkün… İki konuyla ilgiliyiz. Anlaşmaya bağlı kalmak ve sığınmacıların haklarını korumak. Bu hassas ve karmaşık bir süreç, hiçbir hata yapmak istemiyoruz” dedi.
Kiriçis üzerine basa basa hata yapmak istemediklerini söylese de Yunan yetkililerin, sığınmacıların iadesine başladığı pazartesi günü skandal bir hataya imza attığını ortaya çıktı.
BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Avrupa Sorumlusu Vincent Cochetel, pazartesi günü Midilli ve Sakız adalarından Dikili’ye getirilen 202 sığınmacıdan 13’ünün Yunanistan’da iltica başvurusunda bulunduğu, ancak Yunan polisinin bu başvuruları işleme koymayı unuttuğu için Türkiye’ye gönderildiklerini açıkladı.
Police “forgot” to process the asylum claims of 13 asylum seekers sent back to Turkey https://t.co/CLU64hSNon pic.twitter.com/V7Lhh7xLrf
— UNHCR Central Europe (@RefugeesCE) April 5, 2016
Ancak süreçte yaşanan aksamanın tek sorumlusu Atina hükümeti değil. Yunan adalarından Türkiye’ye iade edilecek sığınmacıların tespit edilmesi için çalışacak 400 AB yetkilisinden sadece 30’u görevine başladı.
Kathimerini gazetesine konuşan Yunan Göç İdaresi’nden Maria Stavropulu, her gün bini aşkın iltica başvurusu aldıklarının altını çizdi.
‘TÜRKİYE’DEN YUNANİSTAN’A SIĞINMACI AKINI DURDU’
Öte yandan Yunanistan, son 24 saatte ilk kez Ege adalarına hiçbir sığınmacının gelmediği duyurdu.
Yunan emniyeti, AB ile Türkiye arasındaki anlaşmanın imzalandığı 20 Mart’tan önce Midilli Adası’na gelen sığınmacıların sayısı 463, Sakız Adası’na gelen sığınmacıların sayısı ise 208 olarak açıkladı.