Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Washington yönetimine “PYD’den vazgeçin, onlar yerine IŞİD’le biz savaşalım” teklifi götürdüğü ancak ABD’nin bunu reddettiği iddia edildi. Ankara yönetimi, geçen şubat ayında da bir kara operasyonunun sinyallerini veriyordu.
Ankara yönetimi kara operasyonu planı için ABD’yi neden ikna edemiyor? ODTÜ Uluslararası İlişkiler Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, Türkiye ile PYD’nin birbirine zıt politikalar izlediklerini ve bu başlığın ABD ile önemli bir anlaşmazlık konusu olduğunu söyledi.
‘IŞİD’LE TEK BAŞINA MÜCADELE SÖZ KONUSU DEĞİL’
Bağcı’ya göre Ankara yönetiminin IŞİD’le tek başına mücadele etmesi seçeneği söz konusu değil:
“Hükümet açısından olaya bakıldığında, Türkiye zaten son iki yılda NATO çerçevesinde IŞİD ile mücadele ediyor. Türkiye’nin tek başına IŞİD’le mücadele etmesi söz konusu değil. Bir koalisyon var zaten ortada. Buna Rusya da dahil. Türkiye’nin tek başına IŞİD’le mücadelesinin ne şimdi ne de gelecekte söz konusu olduğunu söylemekte fayda var.”
YPG’ye ilişkin söylemlerin yumuşamasının ardından ABD Başkanı Barack Obama’nın Erdoğan ile görüşmeyi kabul ettiği basına yansıyan bilgiler arasındaydı. Bu gelişmenin hemen ardından, Mınbıc operasyonu için ‘orta yolu bulmak’ üzere ABD’den bir heyetin Türkiye’ye geldiği belirtildi. Son dönemde yaşanan gelişmeler ışığında, Ankara’nın Suriye’deki Kürt güçlerine ilişkin politikasında herhangi bir değişim yaşanıp yaşanmayacağı konusunda değerlendirmede bulunan Hüseyin Bağcı, “PKK ile mücadele devam edecek. PYD ile Türkiye’nin görüş ayrılığı da devam edecek gibi gözüküyor. Amerikalılar bu konuda Türkiye’yi bir şekilde inandırmaya çalışacaklar ama zannediyorum ABD’deki görüşmelerde en önemli sorunlardan biri de bu Türk – Amerikan görüş farklılığıydı. Her iki taraf da pozisyonundan geri adım atar bir durumda değil” dedi.
Bağcı siyasi anlamda bir farklılık yaşanma ihtimalinin zayıf olduğunu belirtse de, ABD’nin baskısı sonucu fırtına obüsleriyle atış yapmak gibi bazı askeri eylemlerin durdurulabileceğini söyledi.
Türkiye’nin Suriye’deki Kürt güçlerine önemli bir müdahalede bulunma şansı olmadığını kaydeden Bağcı, “Türkiye’nin Suriye’deki Kürtlere yönelik olarak etkisinin azaldığını söylemek mümkün. Türkiye’nin orada bir abartılı müdahale etme şansı söz konusu değil. Rusya ve ABD’nin PYD konusunda ortak tavırları vardır. PYD, IŞİD’e karşı mücadele vermektedir” ifadelerini kullandı.
‘SURİYE MÜZAKERELERİNDE TÜRKİYE DEVRE DIŞI’
Bağcı, Suriye’deki Kürt güçlerine yönelik olası bir yumuşamanın Türkiye’nin doğusunda yaşanan çatışmalara ya da çözüm sürecinin yeniden başlamasına etki etmeyeceğini söyledi. Türkiye tutumunu değiştirse de PYD üzerinde etkisi olmadığı için bunun Kürt sorununa yansımayacağını savunan Bağcı, “Suriye’deki PYD güçlerine Türkiye’nin etkisi yok. Orada belirleyici olan Beşar Esad, Amerika ve Rusya’nın konumu. Türkiye devre dışı. Müzakerelerde Türkiye’nin görüşü pek sorulmuyor. Türkiye’nin ne düşündüğü pek önemli değil. Türkiye sokaklarında yaşanan Kürt sorununda Türkiye’nin geri adım atacağını düşünmüyorum” dedi.