Panama, tarihin en büyük veri ifşaatıyla gündeme oturdu. Panama merkezli ve denizaşırı firmalarla iş yapan hukuk firması Mossack Fonseca’nın yasadışı mali faaliyetlerde bulunduğunu gösterdiği söylenen belgeler sızdırıldı. Alman Süddeutsche Zeitung (SZ) gazetesinin ulaştığı ve ‘Panama Belgeleri’ adı altında paylaşılan belgelerde, vergi cenneti ülkelerdeki lider ve güçlü isimlerinden bazılarının da adının geçtiği iddia edildi.
All information on the biggest data-leak: https://t.co/KsSuPDHG3F #panamapapershttps://t.co/Glg7u0LnQl
— Süddeutsche Zeitung (@SZ) 3 Nisan 2016
WIKILEAKS'İ BİLE GEÇTİ
SZ’nin inceleme için Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu’na (ICIJ) ilettiği Panama Belgeleri’nde toplamda 2.6 terabyte büyüklüğünde ve e-posta, pdf dosyası ve yazılı belgelerden oluşan 11.5 milyon gizli dosya yer alıyor. Bugüne dek gündeme oturmuş en büyük ifşaat olan ‘WikiLeaks’, ‘Offshore Leaks’, ‘Lux Leaks’ ve ‘Swiss Leaks’in ortaya çıkardığı belgelerin tamamından çok daha fazla sayıdaki veriyi gözler önüne seren Panama Belgeleri, 1970’lerden günümüze uzanan bir zaman dilimini kapsıyor.
The Making Of #PanamaPapers: How 400 journalists around the world collaborated on the leak https://t.co/2pr2I3gWWv pic.twitter.com/bBULTTKDIc
— Georgi Kantchev (@georgikantchev) 3 Nisan 2016
Belgelerin Mossack Fonseca’nın aralarında eski ve görevdeki dünya liderleri ile ünlü isimlerin de bulunduğu bazı kişilerin milyarlarca dolarlık para aklamasına, vergi kaçırmasına ve yaptırımları bertaraf etmesine yardımcı olduğunu gösterdiği belirtiliyor. Belgelerde İzlanda ve Pakistan başbakanları, Suudi Kralı, Ukrayna cumhurbaşkanları, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Arjantin, İngiliz başbakanının babası, Azerbaycan cumhurbaşkanının ailesi, Suriye liderinin kuzenleri ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yakın bir arkadaşının adı geçiyor.
FIFA'NIN DA ADI KARIŞTI
Öte yandan ICIJ’a göre belgeler aynı zamanda FIFA Etik Komitesi’nin hukuk firmasının, yolsuzluk skandalıyla bağlantılı 3 kişiyle de ilişkileri olduğunu da gösteriyor.
PANAMA HÜKÜMETİ: İŞBİRLİĞİNE HAZIRIZ
Bu arada Panama'nın Devlet Başkanı Juan Carlos Varela, açılacak tüm soruşturmalarda ‘güçlü bir şekilde’ işbirliği yapacaklarını açıkladı. Varela, ifşaatın ardından yaptığı açıklamada, son gelişmelerin hükümetinin ülkenin finans endüstrisindeki yasa dışı eylemlere ‘sıfır hoşgörü’ politikasına gölge düşürmemesi gerektiğini vurguladı. Varela, olayın aydınlatılması için işbirliğine hazır olduklarını belirtti.
PAKİSTAN HÜKÜMETİ REDDETTİ
Belgelerde adı geçen Pakistan Başbakanı Navaz Şerif’in ailesi de, haklarındaki iddiaları reddetti. Pakistan Enformasyon Bakanı Pervez Raşid, “Navaz Şerif’in her iki çocuğu da vergi bildirimlerini yasalara uygun şekilde gerçekleştiriyor ve her Pakistanlının çocuğu gibi yurt dışında iş yapıyor. Belgelerde Navaz Şerif ve Şahbaz Şerif’in (Başbakanın kardeşi) ülke dışında mülkü olduğundan bahsedilmiyor” dedi.