Almanya’da Sol Parti’nin soru önergesine hükümet tarafından verilen yanıtta, Dış İstihbarat Teşkilatı (BND) başta olmak üzere, Anayasayı Koruma Örgütü, federal polis, federal ve eyalet kriminal daireleri ile eyalet anayasayı koruma örgütlerinin göçmenleri bilgi kaynağı olarak kullandığı ortaya çıktı.
Buna göre, BND 1958-2013 yılları arasında Mülakat Genel Müdürlüğü (Hauptstelle für Befragungswesen —HBW) adı altında Almanya’ya gelen sığınmacıları sorgulayarak bilgi topladı. HBW’nin bu yolla dünyanın çeşitli bölgelerinden gelen sığınmacıları sorgulamasına Federal Göç ve Mülteciler Dairesi (BAMF) de aracılık etti.
Birçok sorgulamada ABD istihbaratının da hazır bulunduğu belirlendi.
Mülakat esnasında istihbarat açısından önemli ve ilginç bilgi verenlere sığınma hakkı verilmesi için BAMF’a talepte bulunduğu belirtilen BND’nin bu sayede 2000-2015 yılları arasında 998 sığınmacının sığınma hakkı sağlandığı kaydedildi. Bunların 842’si BND tarafından bilgi kaynağı olarak kullanılırken, 45’i eyaletlerin anayasayı koruma örgütleri, 42’si eyalet polis teşkilatları aracılığıyla sığınma hakkı elde etti.
ESKİ SOVYET ÜLKELERİNDEN GELEN 121 KİŞİYE SIĞINMA HAKKI VERİLDİ
Habere göre, Alman istihbaratı 2000-2005 yılları arasında eski Sovyetler Birliği ülkelerinden gelenlerden bilgi almak istedi ve 121 kişiye aldığı bilgi karşılığında sığınma hakkı verilmesini sağladı. 2005‘ten sonra ise Afrika ve Asya’dan gelenlere yöneldi. Ortadoğu, Asya, Afrika, Güney Amerika, ile Balkan ülkeleri Alman istihbaratının ‘ilgi alanları’ arasında yer aldı.
Sol Parti’den milletvekili Martina Renner ise bu durumdaki sığınmacıların karşılarındakinin duymak isteyeceği her şeyi söyleyebileceğine dikkat çekti.
Bunun en çarpıcı örneğinin 1999 yılında İran’dan Almanya’ya gelen Refid Ahmed Elvan El Cenabi’nin dönemin Irak lideri Saddam Hüseyin’in elinde kitle imha silahları olduğu yönündeki ifadesi olduğunu belirten Renner, bu ifadenin Irak’ın işgali için kullanıldığını hatırlattı.
‘BND HALA SIĞINMACI KAMPLARIN ÇALIŞIYOR’
Öte yandan Zeit Online, BND’nin sığınmacıları sorgulayarak bilgi almayı 2013 yılında bıraktığını açıklamasına rağmen bu yöntemin hala kullanıldığını yazdı. Buna göre, BND ve Anayasayı Koruma Örgütü günümüzde de sığınmacı kamplarında çalışmalarına devam ediyor. Üstelik bu yolla 2014 ve 2015 yıllarında sekiz kişiyle temasa geçildi.